söndag 25 juli 2021

If Looks Could KillTitel: If Looks Could Kill / Teen Agent / Om blickar kunde döda
Genre: Action/Komedi
Land: USA/Kanada
År: 1991
Regi: William Dear
I rollerna: Richard Grieco, Linda Hunt, Roger Rees, Gabrielle Anwar

Handling: När Michael Corben åker på klassresa till Frankrike med sin franska-klass över sommaren, råkar han hamna mitt i en internationell intrig. En agent med samma namn har precis blivit mördad av den elake Augustus Steranko. När nu Michael Corben fortfarande verkar vara i livet och på väg till Frankrike, försöker både den brittiska underrättelsetjänsten och skurkarna få tag på honom. Britterna utrustar Michael med diverse coola Bond-prylar och Steranko skickar hela den undre världens skurkar för att avrätta honom. Kan gymnasiestudenten Michael stoppa den elake Sterankos planer på att dominera Europa?

Omdöme: Om jag minns rätt var detta en film som gick och sågs på bio med klassen. Det är en Bond-spoof och en liknande typ av film som favoriten Gotcha! (1985) som dock är seriösare och klart bättre än vad denna är. Men som det visar sig har denna trots allt något som funkar någorlunda väl.Från början lär Anthony Michael Hall ha varit påtänkt för huvudrollen, men istället plockades Richard Grieco in i sin filmdebut och manuset skrevs om för att passa honom. Han spelar Michael Corben som precis gått ut gymnasiet (Grieco var dock i 25-års åldern), men måste följa med till Frankrike över sommaren med sin franska-klass då han fått underkänt av sin franska-lärare Mrs. Grober (Robin Bartlett).Problem uppstår då Michael förväxlas med sin namne, agenten Michael Corben som ska flyga från USA till Frankrike för att där utföra ett livsfarligt uppdrag åt britterna. Ingen vet hur han ser ut, så unge Michael Corben misstas för att vara agenten. Huvudskurken Augustus Steranko (Roger Rees) har skickat sin högra hand, mördaren Ilsa Grunt (Linda Hunt) som ska fimpa agenten Corben innan han når Frankrike. Men så enkelt blir det inte och snart är Michael Corben ute på uppdrag...Alltså, filmen är inte så tokig om man tar det för vad det är. Lite lättsam actionkomedi som är gjord som James Bond, fast som yngre. Man skulle kunna säga att det blir en blandning av James Bond, The Man Who Knew Too Little (1997) och nämnda Gotcha! (1985). Halvskön med lagom mycket humor men ändå tillräckligt seriös och välgjord för att inte bli för fjantig.Richard Grieco funkar väl någorlunda väl i huvudrollen. Inget vidare skådespelare kanske, men har ändå något som gör att han både funkar som ovetandes och senare som ung agent. Oscarsvinnaren Linda Hunt (The Year of Living Dangerously (1982) för bästa biroll) är klart rolig som något av en Rosa Klebb-kopia från From Russia with Love (1963). Roger Rees som Augustus Steranko är en sån där typisk brittisk huvudskurk med storhetsvansinne. Skönt överlägsen och torr stil, och är bäst i filmen tillsammans med Linda Hunt.Filmen funkar nog som bäst under och runt flygresan och hela förväxlingshistorien. Det fortsätter helt ok när Michael Corben iklär sig agentrollen samtidigt som Steranko och Ilsa försöker likvidera honom en gång för alla. Tyvärr tappar filmen mot slutet när den ballar ur lite för mycket under sista kvarten eller så. Här blir det rädda världen-action som inte direkt funkar, vilket ofta är fallet. Det är synd då filmen i över en timme faktiskt är ganska trevlig och smårolig. Det räcker dock till ett knappt godkänt betyg till slut, trots den svagare avslutningen.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 5.8

2 kommentarer:

  1. Jag har fortfarande inte sett Gotcha. Den har högre prioritet än denna kanadick.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hela inramningen i den filmeen funkar så bra för egen del. En av de där filmerna jag kan plocka fram hur många gånger som helst och alltid få samma sköna känsla.

      Radera