fredag 9 juli 2021

InfernoTitel: Inferno
Genre: Kriminalare/Drama/Thriller
Land: USA
År: 1953
Regi: Roy Ward Baker
I rollerna: Robert Ryan, Rhonda Fleming, William Lundigan, Larry Keating

Handling: En bortskämd, alkoholiserad miljonär ramlar av sin häst och bryter benet. Hans fru och hennes älskare lämnar honom att dö i öknen...

Omdöme: Att lämnas ensam med brutet ben mitt ute i öknen är lika med döden för de flesta. Detta räknar också älskarna Geraldine Carson (Rhonda Fleming) och Joseph Duncan (William Lundigan) med. De lämnar Geraldines make, miljonären Donald W. Carson (Robert Ryan) i öknen för att hämta hjälp efter att han brutit benet. Istället planerar de att få det att se ut som att maken blivit full och lämnat dem samtidigt som de begett sig tillbaka till civilisationen med häst.Planen verkar gå i lås då älskarna spelar överraskade när Donald inte återvänt. Den lokala polisen kopplas in i sökandet och älskarna hjälper till. Samtidigt inser Donald att ingen hjälp kommer att komma och får därför försöka göra vad han kan för att överleva och kanske kalla på hjälp på egen hand.Det är något av ett noir-upplägg, bara att det är filmat i färg och dessutom i 3D. Själva 3D-effekterna tänker man egentligen inte på förrän sent in i filmen då studion lär ha lagt in en uppgörelse som ursprungligen inte fanns med i manuset. Här blir det plötsligt en hel del objekt som kastas rakt mot kameran och liknande.Det är annars en film som funkar väl så som den är när vi hoppar mellan Robert Ryan som på egen hand kämpar med brutet ben och där vi får en hel del berättarröst, och Rhonda Fleming med William Lundigan som hoppas att de kommit undan med det hela. Ryan lär senare ha sagt att hans prestation här var en av hans främsta. Han gör det också bra, precis som filmen som för det mesta håller en på tårna.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.1

4 kommentarer:

 1. Wow! det här är något för mig. Var kan man få tag i den här, i 3D?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu såg jag den inte i 3D, men det var uppenbart att det var en 3D-film med tanke på hur det kastades objekt mot kameran och liknande. Den finns dock utgiven på Blu-ray i 3D, ja.

   Radera
  2. Du får gärna återkomma om du ser den i 3D och berätta.

   Radera