lördag 31 juli 2021

La polizia é sconfitta / Stunt SquadTitel: La polizia é sconfitta / Stunt Squad / Stunt Squad - de tuffa snutarna / Polisens specialbrigad - Stunt Squad
Genre: Action/Kriminalare/Thriller
Land: Italien
År: 1977
Regi: Domenico Paolella
I rollerna: Marcel Bozzuffi, Vittorio Mezzogiorno, Riccardo Salvino, Nello Pazzafini

Handling: Kommissarie Grifi står handfallen inför den eskalerande beskyddarverksamheten som breder ut sig i Bologna. Han beslutar att sätta ihop en specialstyrka med kunskaper i kampsporter och stuntmotorcykelåkning för att bekämpa brottslingarna.

Omdöme: En liga ledd av Valli (Vittorio Mezzogiorno) utpressar diverse affärer och butiker runt om Bologna. Det är en slags beskyddarverksamhet där du inte har mycket annat val än att betala. Valli har dock tagit sin verksamhet till nästa nivå då han börjat placera ut bomber och detonera dessa hos de som inte betalar. Även oskyldiga kunder stryker med och polisen är pressad. Det gör att kommissarie Grifi (Marcel Bozzuffi) får grönt ljus att sätta ihop en specialenhet som tränas upp för att kunna sätta hårt mot hårt mot det ökade våldet i staden.Marcel Bozzuffi kände man igen från The French Connection (1971). Det är för övrigt han som blir skjuten på omslaget till den filmen. Vittorio Mezzogiorno som den elake huvudskurken Valli kände jag inte igen, men han visar sig vara en trevlig bekantskap och är bäst i filmen. Påminner en del om en blandning mellan Eric Roberts och Paolo Roberto som unga. Valli är ständigt iklädd sin vita jacka utan något under. Han ränner runt med ett flin när han hal som en ål håller sig undan polisen och terroriserar staden.Filmen har de klassiska ingredienserna för en italiensk crime-film från 70-talet. Gott om action med explosioner, pang-pang, mc- och biljakter, tjuv och polis. Synd nog har man egentligen endast en bra karaktär och det är alltså Valli. Polisen Grifi sticker inte direkt ut och blir aldrig så stenhård som man önskar eller direkt cool på något annat sätt.Själva specialenheten som Grifi skapar och chefar över är minst sagt oorganiserad och ineffektiv. De tränas och lärs upp, men verkar inte veta vad de ska göra ute på fältet och detsamma gäller Grifi. Hans enda order är att hitta Valli till varje pris, men ingen plan finns och gammalt hederligt polisarbete verkar inte vara aktuellt. Filmen är dock ok då den är någorlunda underhållande och Valli är skön. Med det sagt föredrar jag en klart bättre italiensk film om en specialenhet inom polisen av det här slaget - Colt 38 Special Squad (1976).

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.3

2 kommentarer:

 1. Hur tusan kan man heta Mittpådagen (Mid-dag) (Mezzogiorno)?

  Vad var det nu Bronson-approved innebär? Godkänd av Bronson= Tillräckligt cool film? Är den här då lika ball som Death Wish 3 ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, vissa namn är lite fyndiga ;)

   Om man klickar på Bronson-stämpeln får man svaret :)

   Radera