fredag 16 juli 2021

L'immortale / The ImmortalTitel: L'immortale / The Immortal
Genre: Drama/Kriminalare
Land: Italien
År: 2019
Regi: Marco D'Amore
I rollerna: Marco D'Amore, Giuseppe Aiello, Salvatore D'Onofrio, Gianni Vastarella

Handling: Historien följer Ciro Di Marzio och hans karriär inom den napolitanska maffian.

Omdöme: Ciro Di Marzio (Marco D'Amore) kallas för "L'immortale", den odödlige då han är känd för att ha undkommit döden ända sedan han föddes. Han är med i den napolitanska maffian och efter att ha skjutits och dumpats i vattnet, överlever han, lappas ihop och rekryteras att sköta knarksmugglingen in i Riga, Lettland. Där blir hans kontakt Bruno (Salvatore D'Onofrio) som han kände för 30 år sedan. Samtidigt som Ciro organiserar knarkaffärerna med ryssarna som styr droghandeln i Riga, minns han tillbaka på sin uppväxt i Neapel där Bruno var som en far och lärde honom det kriminella livet.Utan att veta om det, är filmen en spin-off om Ciro från TV-serien "Gomorra" som inte setts. Förvisso hade filmen Gomorra (2008) setts, men det är något annat, eller? Ser att det i nämnda film fanns en karaktär vid namn Ciro, men minns inte alls om det kunde vara samma karaktär som visas här eller om det bara är en slump. Där var han i övre tonåren eller så. Här är han 35-40 plus tillbakablickarna 30 år tidigare när han var liten pojk.Får väl säga att filmen inleder något avslaget när vi följer Ciro som anländer till Riga och möter sina kontakter. Han är en fåordig man som inte verkar direkt engagerad eller ändrar ansiktsuttryck, förutom kanske när han får syn på Bruno. Men då vet vi inte att de känner varandra sedan tidigare. Marco D'Amore i huvudrollen som Ciro saknar karisma och känns kylig. Han har även regisserat filmen och är kanske inte rätt man för huvudrollen.När Ciro börjar tänka tillbaka på hur han växte upp för 30 år sen, får vi följa lille Ciro (Giuseppe Aiello) på Neapels gator och hur han med Bruno (Gianni Vastarella) levde ett liv som kriminella tillsammans med andra gatubarn. Det är dessa tillbakablickar som visar sig ge filmen dess värme och själ. Det är även dessa sekvenser som visar varför Ciro som vuxen är som han är och förklarar den kyliga äldre versionen.Kan inte hjälpa att känna att filmen är lite kylig, själlös och har en tyngd som ligger över den, inte minst det som utspelar sig i nutid i Riga. Något saknas liksom för att engagera fullt ut. Men det är en film som växer och där bilden klarnar när nutid och dåtid flyter ihop. Vi förstår Ciros karaktär bättre och de val han gör. Nej, efter en inledning som är lite svår att komma in i blir det något av det hela. Inte alls tokigt till slut.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.5

4 kommentarer:

 1. Lite lustigt att Marco D'Amore saknar karisma och känns kylig, eftersom hans namn kan översättas med Markus af Kärlek.

  Din recension får mig att tänka på att det är som om filmfolk glömt hur man gör film. Påfallande ofta märker man knappt att filmen har ett anslag, och man inser inte heller att filmens inledning faktiskt är en fas som borde ha lett till en exposition så att handlingen kan ta fart. Den här filmen verkar ju få en handling efter ett tag, men man har förlorat mycket om man slarvar med inledningen. För min egen del missar jag som regel hellre slutet på en film än början. Början är viktigare för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själva poängen med filmen visar sig bli just att förstå varför Ciro är som han är som vuxen. Det kan därför ha varit ett medvetet val att göra nutiden kyligare, inte bara hans karaktär. Men det är också en viss tyngd som ligger i luften. Nåja, hade önskat att den hade greppat tag i mig tidigare, men ändå glad att den växte och blev något som funkar.

   Radera
 2. Detta är en fortsättning som ligger mellan tredje och fjärde säsongen av Gomorrah en serie som var riktigt bra två säsonger men sedan drog ut på det hela

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag läste och nämnde att det var en slags spin-off från serien. Har inte sett något från serien, men det var alltså mellan två säsonger, intressant. Visste inte om att den hade koppling till någon serie när jag tog och såg den, så det funkade som egen film ändå.

   Radera