lördag 17 juli 2021

Midnight in the Switchgrass



Titel: Midnight in the Switchgrass
Genre: Thriller
Land: USA
År: 2021
Regi: Randall Emmett
I rollerna: Emile Hirsch, Megan Fox, Lukas Haas, Bruce Willis

Handling: En FBI-agent och Florida State-polis samarbetar för att utreda en rad olösta mordärenden i jakten på en seriemördare.

Omdöme: Florida-polisen Byron (Emile Hirsch) är nybliven pappa och en hängiven mordutredare. Han misstänker att en seriemördare härjar längs en motorväg då han kan koppla flera mord till samma mördare. En ny mördad ung tjej har hittats. Men ingen annan än Byron verkar bry sig om det hela eller se vad han ser. När FBI-agenterna Rebecca (Megan Fox) och Karl (Bruce Willis) jobbar på ett fall med prostitution och människohandel i Florida, länkas deras jakt ihop med Byrons.



Vi vet tidigt att vår huvudmisstänkte seriemördare är lastbilschauffören Peter (Lukas Haas). Vad motivet är och lite annat är dock oklart. När vi först träffar på Peter slår det mig att hans stora utstående öron inte går att missa. Detta med en frisyr som delvis för tankarna till Javier Bardem i No Country for Old Men (2007). Nu är det inte en lika ful frisyr här, men ändå. Haas spelade för övrigt den lilla Amishpojken i Witness (1985).



Ok, så om vi tar det bra med filmen först så är det inte så värst mycket. Lukas Haas passar bäst och funkar som creepy seriemördande lastbilschaufför. Hans prestation är tillräckligt bra för att filmen ska funka någorlunda väl när han är med. Inget större fel på musiken och fotot med inspelningsplatserna. Filmen spelades för övrigt in i Puerto Rico, även om det i filmen alltså ska utspela sig i Florida. Lite kul att Emile Hirsch var med i Force of Nature (2020) med Mel Gibson som också spelades in i Puerto Rico.



Emile Hirsch är något ojämn, ibland helt ok men spelar även över på sina håll. Han försöker åtminstone. Värre är det med Megan Fox som är direkt svag filmen igenom och inte visar några tendenser till att kunna agera. Inget man inte visste sedan tidigare, men hade varit bra om hon haft mer än sitt utseende. Bruce Willis är bara med för sitt namn, för han är med väldigt lite och känns oinspirerad. Å andra sidan är det kanske inte så konstigt då alla hans scener är med Megan Fox som är känslolös.



Vad gäller handlingen så är själva seriemördarbiten inte så tokig och Lukas Haas funkar alltså tillräckligt för att filmen inte ska bli sämre. Men vad är det för utredning polisen och FBI har? En sån här film vill man ska vara någorlunda realistisk och ha intressanta utredningar, spaningsarbete och en spännande jakt på mördaren. Här finns inte mycket av det. Samtliga verkar vara amatörer som kör sitt eget race. Det gör att filmen varken blir trovärdig eller särskilt bra, snarare tvärtom.

2 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: -.-

4 kommentarer:

  1. Det var någon blogg nyligen jag läste som ondgjorde sig över Bruce Willis och särskilt i denna film. Det verkar som om gnället var befogat även om han tydligen inte är med så mycket. Han är ofta tråkig, faktiskt, och tror nog sig själv om för mycket. Att Megan Fox är en dålig skådespelerska visste man ju sedan tidigare. Hon blir bara bra om filmen har en bra klippare. Lite som Pia Degermark som fick pris i Cannes för att ha varit med i den gubbsjuka Bo Widerbergs film Elvira Madigan 1967 fast hon inte var skådis. Hon kunde inte agera där. Men det blev bra i post-production. Gillar henne förresten ändå. Inte minst i Le Carréhistorien Looking Glass War (1969). Typiskt nog fick hon trots sin viktiga roll i den, inte ens ett namn. Hon hette bara "The Girl". Sånt kan göra mig lite arg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bruce Willis har väl aldrig varit en toppskådis, men var med i en del bra och trevliga filmer en gång i tiden. Inget emot honom, gillade honom i en del underhållande filmer. Bäst före datum sedan en tid tillbaka, precis som med många andra från förr.

      Sant, regissör, klippning, manus gör ju att även svagare skådespelare kan blixtra till ibland, eller åtminstone verka bättre. Rätt roller likaså.

      Haha, fast en del gånger är det så enkelt att karaktärerna inte har namn, inte ens när de har huvudrollen. Clintan var ju mannen utan namn en gång i tiden ;) Och ibland är manuset skrivet med The Woman, The Man, The Boy etc.

      Radera
    2. Jo men det är ändå rätt typiskt att kvinnor får heta The Girl.

      Ibland är det precis som du skriver, att man gör en dramaturgisk poäng med att ha en man Utan Namn. Manus kan ha inikerat The Man, The Woman etc innan karaktärerna ges personnamn. Detta blir uppenbart när de kallar varandra vid namn i den färdiga filmen. Det är sällan de hela filmen igenom kallar varandra The Man, The Woman, The Daughter osv.

      The Girl i Looking Glass War har en intim relation och viktig roll som påhäng på spionmannen, så de är inte the man och the girl (inte ens woman, utan en omogen flicka) med varandra. Han heter åtminstone Leiser. Om han har nåt efternamn i filmen minns jag inte. Vi kan ta min favorittrio komedier jag nämnde tidigare. Att Hepburn heter bara Ann i Roman Holiday kan väl rättfärdigas med att hon är Princess Ann. Men på min plats nr 3 är Sullivan's Travels från 1941, och även i den är Joel McCrea självaste John L. Sullivan som reser runt, medan hans fina motspelerska Veronica Lake bara är "The Girl". Inte heller hon får således vara kvinna utan ska vara en ung tjej.

      Det var på grund av detta utbredda oskick som några lobbyister i tidningsvärlden fiskade upp sin väninna Alison Bechdels kommentar om att fler filmer borde kunna innehålla kvinnor som åtminstone har ett namn. Som talar med varandra. Om saker som handlar om något annat än om en man.

      Till och med i moderna filmer finns det ibland bara en enda kvinna som märks, typ i någon eller ett par Pirates of the Caribbean, låt vara att tjejen heter nåt.

      Willis bevisade sin tråkighet i Unstoppable, och han hade kunnat ersättas med vem som helst i Sjätte sinnet. Någon barnfilm jag såg med honom var helt okej, under den perioden då han lovade att aldrig mer göra våldsfilmer (det löftet höll inte så länge). Men han gjort nåt trevligt förutom Die Hard 1 & 2? Inte Pulp fiction. Inte The last boy scout. Jag minns inte! Men du har säkert en best of Bruce Willis-lista. Jag får leta upp den.

      Radera
    3. Visst är det ovanligt att de i stora roller inte har något namn och aldrig kallas vid namn, men det händer. Eller så kanske de tyckte/tycker att karaktären förblir mer mystisk eller något om hon i det här fallet inte har ett namn? Vem vet. Dessutom vet jag inte om det är så fel att kalla en ung kvinna för The Girl istället för The Woman. Har lite annan mening än vad man kanske tänker på rak arm. Men visst, då borde The Man vara The Guy i samma situation. Eller något ;) Måste erkänna att det inte är något jag tänkt på eller gråter mig till sömns över :D

      Vad gäller Bruce Willis så har jag ingen lista på honom, men han kanske dyker upp i 52 Actors-temat. Vi får se ;)

      Jag tog fram denna trevliga märkning som en kul grej ;)

      Radera