måndag 19 juli 2021

Outrageous FortuneTitel: Outrageous Fortune / Par i damer
Genre: Komedi/Action/Mysterium
Land: USA
År: 1987
Regi: Arthur Hiller
I rollerna: Shelley Long, Bette Midler, Peter Coyote, Robert Prosky, Anthony Heald

Handling: Lauren och Sandy är varandras raka motsatser, men de har ändå en del gemensamt, t.ex. delar de pojkvän. Han försvinner spårlöst, och de två sätter igång en vild jakt över hela Amerika för att finna honom.

Omdöme: Detta var en i raden komedier som Bette Midler gjorde under slutet av 80-talet. De övriga var Down and Out in Beverly Hills (1986), Ruthless People (1986) och Big Business (1988). Här spelar hon mot Shelley Long som främst hade haft mångårig framgång med komediserien "Cheers".Vad vi får är lite av en klassisk buddy-komedi där Lauren (Shelley Long) och Sandy (Bette Midler) går varandra på nerverna och är väldigt olika. Lauren är fin i kanten och aspirerande skådespelerska. Sandy är street smart, säger vad hon tänker och ramlar in på teaterskolan där de båda studerar under världskände Stanislav Korzenowski (Robert Prosky).När Michael (Peter Coyote) kliver in i Laurens liv blir hon blixtförälskad. Han är en lärare och hon faller för hans utseende och charm. Vad hon inte vet är att hon delar honom med... Sandy. Plötsligt sker något som gör att de båda tvingas samarbeta och ge sig ut för att försöka leta upp Michael som spårlöst försvunnit. De får både CIA och KGB efter sig utan att veta vad som händer.Det tar runt en halvtimme innan filmen kommer igång. Den blir både roligare och mer fartfylld efter den trevande inledningen där det inte är direkt kul att se de två ta lektioner. Även om de två inte är några vidare skådespelerskor så är de lite småroliga ibland. Shelley Long får iklä sig ett par olika karaktärer då Lauren tar vara på sin skådespelartalang. Bette Midler å sin sida funkar som bäst när hennes Sandy är ful i mun och snackar en massa skit.Filmen gick bra på bio, men i ärlighetens namn tappar den efter en bra mittdel. Regissören Arthur Hiller gjorde annars en del trevliga komedier genom åren, som t.ex. The Out-of-Towners (1970), Silver Streak (1976) och See No Evil, Hear No Evil (1989). Denna utvecklar sig till mer än bara en komedi. Det är bara synd att filmens sista tredjedel är svagare. Men visst finns det en del av värde under filmens gång, i synnerhet en del komiska situationer mellan Lauren och Sandy.3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 6.2

2 kommentarer:

  1. Synd att jag avskyr Bette Midler. Det kanske inte gör så mycket i detta fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, jag kan väl förstå varför, hon kan vara lite småjobbig. Men jag ser det mer som att hon inte är någon direkt bra skådespelerska och är lite halvrolig. Dessutom passar det hennes roll ganska bra här.

      Radera