fredag 16 juli 2021

RecalledTitel: Recalled
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: Sydkorea
År: 2021
Regi: Seo You-min
I rollerna: Seo Ye-Ji, Kim Kang-woo, Sung Hyuk, Bae Yoo-ram

Handling: Störande visioner om fasansfulla olyckor. Posttraumatisk minnesförlust. Och en kvinnas desperata kamp för att avslöja sanningen om sitt förflutna.

Omdöme: Soo Jin (Seo Ye-Ji) har varit med om en olycka och vaknar på sjukhuset med en huvudskada och minnesförlust. Hennes kärleksfulle make Ji-hoon (Kim Kang-woo) är vid hennes sida och stöttar henne när hon får komma hem. Där försöker hon pussla ihop sitt förflutna och komma till botten med hur olyckan gick till och en del annat mystiskt. Hon upptäcker även att hon får otäcka visioner om människor i lägenhetskomplexet där de bor. Visioner som visar sig besannas...När koreanerna får till det är det hög nivå på filmerna. Man vet egentligen aldrig vilken som kommer falla en i smaken och sällan är filmerna dåliga eller bortkastade tittar. Men det händer att man blir besviken och att filmen inte når upp till den standard man blivit bortskämd med. Denna faller i den senare kategorin.Att Soo Jin har sina visioner kanske får en att tänka på den något underskattade Unbreakable (2000) där ju Bruce Willis upptäcker att han har en förmåga att se människors mörkaste hemligheter genom att komma i fysisk kontakt med dem. Det är dock ett typexempel på hur man ska få ut det mesta från konceptet. Här är det inte alls lika effektivt och känns lite billigt i jämförelse. Det känns mest som hennes visioner mer blir en rökridå för att fylla ut speltiden med.Egentligen är det väl inte en dålig film, den är ganska ok överlag. Men det känns inte som regissören haft den rätta fingertoppskänslan för att kunna skapa något direkt bra av det hela. Åtminstone inte något som sticker ut och får en att sitta på helspänn eller liknande. Det blir mest att följa Soo Jin som åker upp och ner med hissen i byggnaden där hon bor, träffa på diverse grannar och sakta pussla ihop mysteriet om sig själv och sin make. Man väntar på att det ska bränna till, vilket det gör till viss del med en del vändningar, men inget som lämnar några vidare spår efter sig. Förresten minns jag inte att det skulle regna i någon scen, vilket är ett tecken på att något "saknas" med en koreansk film...

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 6.9

2 kommentarer:

 1. Känns som en av de dussinfilmer från sydkorea jag såg på nästan löpande band för några år sedan. De som inte tillhörde "det koreanska filmundret" men som var populära för de var sci-fi och hade mycket datorgrafik. Jo jag såg några "seriösa" sydkoreanska filmer också, som "världens bästa film" som den kallades av någon svensk proffskritiker, Järn-9:an. (Den är långt ifrån världens bästa film, men sevärd ändå).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst hade koreansk film sin topp i början av 2000-talet, kom en hel del kvalitetsfilm. Men även efter det dyker det ibland upp toppfilmer som inte får lika mycket uppmärksamhet. Däremot får man ta sig igenom lite mer medelmåttiga filmer för att hitta pärlorna ;)

   Jo, den har man sett. Ingen favorit för egen del, men inte heller så tokig.

   Radera