söndag 11 juli 2021

Rio LoboTitel: Rio Lobo
Genre: Västern
Land: USA
År: 1970
Regi: Howard Hawks
I rollerna: John Wayne, Jorge Rivero, Jennifer O'Neill, Jack Elam

Handling: En före detta officer i nordstatsarmén är på jakt efter de förrädare som sålde information till sydstatarna under inbördeskriget. Jakten leder honom sedermera till den lilla staden Rio Lobo.

Omdöme: Enligt Howard Hawks var detta andra gången han gjorde en remake på sin klassiska Rio Bravo (1959). Den första var El Dorado (1966) som blev en succé. Hawks ville återförena John Wayne med Robert Mitchum från den, men då Mitchum sa att han gått i pension fick Hawks tänka om. Vid sidan av Wayne tog man in Jorge Rivero som var stor hemma i Mexiko, men relativt okänd i Hollywood och talade begränsad engelska. Både Hawks och Wayne fann honom undermålig och han kunde inte matcha Wayne i scenerna de hade tillsammans.Nej, detta är inte en lika bra film som de två tidigare nämnda filmerna. Det kom även att bli Howard Hawks sista film efter en lång och framgångsrik karriär. Dock är det långt ifrån någon dålig film och tar sig ganska bra efter sisådär den inledande halvtimmen. Det hela inleder nämligen med slutet på det amerikanska inbördeskriget där överste Cord McNally (John Wayne) jagar guldtjuvar och får reda på att förrädare inom de egna leden sålt information om guldtransporterna.Efter inbördeskriget kan filmen bli mer som man hade önskat att den hade varit från början. Nu är det gamla hederliga vilda västern som gäller utan krig och militärer. McNally ser det som sin uppgift att leta reda på förrädarna och vägen leder så småningom till Rio Lobo.McNally slår sig ihop med Pierre Cordona (Jorge Rivero) och Shasta Delaney (Jennifer O'Neill) som kan leda honom på rätt spår. De tar även hjälp av den försupne Phillips (Jack Elam) som inte bara är far till Pierres militärkollega från kriget utan även måltavla för den korrupte sheriffen och stadens mäktigaste man i Rio Lobo.När Jack Elam dyker upp känner man igen sig från de tidigare nämnda Hawks-filmerna. Han tillför humor och värme till gruppen. Så pass att Wayne tyckte att Elam stal flera scener från honom och inte ville att Elam skulle rollsättas i en senare film. Elam är den som sticker ut och gör filmen trevligare, helt klart. Wayne är stabil som vanligt. Däremot är Jorge Rivero desto mer av en lättviktare, detsamma kan egentligen sägas om de kvinnliga rollerna. Känns mest som de fått rollerna för utseendets skull då ingen av dem övertygar. Dock noterbart att Sherry Lansing, som har den näst största kvinnliga rollen som Amelita, tio år senare kom att bli den första kvinnan som ledde ett stort filmbolag i Hollywood när hon 1980 blev president för 20th Century Fox.För att summera filmen kan man sammanfatta det med att lite över första halvtimmen är svagare än resten, men är där för att etablera fortsättningen. Det blir sedan bättre när McNally är på jakt efter förrädarna. Ytterligare bättre så fort Jack Elam dyker upp och bidrar med humorn som dessa Hawks-filmer hade. Avslutar likt de andra filmerna med en del pang-pang som underhåller för stunden. Just det, Jerry Goldsmiths musik ska inte underskattas då den funkar fint och ger filmen dess typiska västernkänsla.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.8

2 kommentarer:

 1. Oj inte alls lika bra som de två tidigare varianterna av Rio Bravo, och ändå betyg 3½.

  Jag minns bara lösryckta bilder från Rio Bravo, men den måste ha varit fantastisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en stark trea på denna då den tar sig fint och får en mysig inramning som jag uppskattar i dessa västerns av Hawks.

   Radera