lördag 10 juli 2021

Sans mobile apparentTitel: Sans mobile apparent / Without Apparent Motive / Okänd hämnare
Genre: Mysterium/Thriller
Land: Frankrike/Italien
År: 1971
Regi: Philippe Labro
I rollerna: Jean-Louis Trintignant, Dominique Sanda, Sacha Distel, Carla Gravina

Handling: En serie mord begås på liknande sätt i Nice på den franska rivieran. Kommissarie Carella blir satt på fallet och försöker hitta en länk mellan morden, likaså ett motiv.

Omdöme: Skådeplatsen är Franska rivieran med Nice i centrum där en krypskytt inom loppet av ett par dagar skjuter flera människor till döds. Poliskommissarie Carella (Jean-Louis Trintignant) utreder fallet där offren inte verkar ha någon uppenbar koppling till varandra, ändå har de valts ut av skytten. Kan den gamla flamman till Carella, Jocelyne Rocca (Carla Gravina) sitta på nyckeln till att lösa mysteriet? Eller kanske Sandra Forest (Dominique Sanda) vars styvfar var det första offret?Fransk 70-tals mysteriethriller med Jean-Louis Trintignant, bildsköna Franska rivieran som skådeplats och musik av Ennio Morricone, då är man nyfiken. En film som bygger på en Ed McBain-bok och inleder lite som Dirty Harry (1971) då skytten ofta tar sig upp på hustaken för att pricka sina offer. Men där slutar likheterna.Bra upplägg och skådeplats, mindre bra genomförande då det hela blir alldeles för långsamt och tråkigt. Och även om man får ta del av en del fina platser runt Nice, hade man kunnat göra så mycket mer med fotot. Carella är dessutom en ganska otrevlig huvudperson och Trintignant hjälper inte saken då han spelar sin karaktär utan så mycket känslor.Morricones musik kanske räddar det hela? Nej, snarare tvärtom, tyvärr. Det känns faktiskt ganska oinspirerat på det stora hela. Visst finns det partier som funkar, men överlag är det svagare än vad man blivit van vid och förväntar sig av honom. Tyvärr är filmen en lika stor besvikelse då den aldrig tar fart och inte gör något med materialet som hade mer potential än så här.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 6.4

4 kommentarer:

 1. Verkar underbart! Hur ska jag få tag i den här filmen? Långsamt och tråkigt är något jag ofta tycker om. Det är alldeles för mycket amfetamin på steroider i moderna filmer. Jag spelar upp den här filmen i mitt eget huvud: Vackra operaromantiska sydeuropeiska sekvenser till Morricones lika romantiska musik. Kunde ha varit Mantovani istället. Lungt tempo möter extremt dramatisk plot. Så himla bra det ser ut i min fantasi! Men jag kanske inte ska försöka få tag i filmen, för risken är ju stor att även jag uppfattar den som du gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, jo men jag kan förstå vad du menar. Och jag kan också gilla det lite långsammare tempot så länge det är gjort på rätt sätt. Denna var väl egentligen inte direkt dålig, tyvärr fann den mest bara tråkig :)

   Radera
 2. Visste inte att de filmatiserat 10+1 som boken heter på svenska. Kul Gillade boken i vart fall

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kan tänka mig att boken inte är så tokig. Det här hade också kunnat bli bra, men de fick inte riktigt ihop det.

   Radera