fredag 2 juli 2021

The Sons of Katie ElderTitel: The Sons of Katie Elder / Katie Elders fyra söner
Genre: Västern
Land: USA
År: 1965
Regi: Henry Hathaway
I rollerna: John Wayne, Dean Martin, George Kennedy, Dennis Hopper

Handling: När Katie Elder dör kommer hennes söner hem för första gången på många år för att närvara vid begravningen. De upptäcker då att fadern blivit mördad ett halvår tidigare, samma kväll som han förlorade deras ranch på kortspel. Sönerna bestämmer sig för att ta reda på vem som mördade fadern.

Omdöme: De fyra sönerna John (John Wayne), Tom (Dean Martin), Matt (Earl Holliman) och Bud (Michael Anderson Jr.) har kommit hem till mamma Katie Elders begravning. De vill betala av hennes skulder i butikerna och för begravningen innan de besöker banken för att se vad hon fick för familjens gård som nu ägs av stadens rikaste man, Morgan Hastings (James Gregory) och hans son Dave (Dennis Hopper).
När de fyra upptäcker att något inte står rätt till med transaktionen för gården och att deras far dödades när han sköts i ryggen samma dag, vill de ta reda på vem som dödade honom. Hastings har dock anlitat en revolverman vid namn Curley (George Kennedy) som är utsänd för att ta hand om John Elder som själv är en välkänd revolverman.
John Wayne hade opererat bort en lunga och två revben efter att ha drabbats av lungcancer. Detta var första filmen efter operationen, men det märks inte direkt då han är igång som vanligt. Dock tycker jag det hörs lite på rösten, men det kanske bara är inbillning. Han känns något för gammal för rollen, inte minst då yngste brodern Bud inte ens fyllt 18 år och Wayne själv var 57 år, även om hans karaktär ska vara i tidiga 40-års åldern. Men det är egentligen en petitess som inte var helt ovanlig på den här tiden.
Detta kom att bli det sjätte samarbetet mellan John Wayne och regissören Henry Hathaway där sjunde och sista blev True Grit (1969) som också gav Wayne hans enda Oscar. En annan som samarbetade på dessa två filmer var kompositören Elmer Bernstein. Hans musik här är överlag bra och så där typiskt västernaktig, utan att bli för generisk. Huvudmelodin påminner dock en del om Bernsteins välkända huvudmelodi till The Magnificent Seven (1960).
Filmen då? Jo, den funkar ganska bra för det mesta. Den tar lite för lång tid på sig att komma igång med begravningen och när de fyra bröderna bekantar sig med varandra efter att inte ha setts på flera år. Den kommer igång när de börjar nysta i faderns död och vad som hände med gården. Mellan det slängs det ibland in lättsammare scener när bröderna bråkar och skämtar med varandra. Detta kunde man nästan helt varit utan då det inte funkar särskilt bra. Tror regissören Hathaway försökte återskapa lite av den magi som Howard Hawks skapade i en av de allra bästa västernfilmerna som gjorts, nämligen Rio Bravo (1959) där ju bl.a. John Wayne och Dean Martin hade trevligt.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.2

2 kommentarer:

 1. Wayne var väl nödvändig att ha med,fast han är många årtionden för gammal för denna roll. Så han opererades för cancer redan i mitten på 60-talet? Då kan man snacka om come-back, eftersom han gjorde massor av film efter denna. Min favorit Wayne är hans sista film The Shootist, om jag inte blandar ihop den med någon annan, där han spelar en gammal före-detting som är döende i cancer, eller hur det nu var. Det var länge sedan jag såg den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var inte första eller sista gången han och en del andra var för gamla för vissa roller. Men det var bra krut i han och han visade även senare att han fortfarande kunde bära upp en film.

   The Shootist såg jag om för en tid sen och även om den är bra och Wayne är bra i den, föredrar jag en del andra filmer med honom.

   Radera