onsdag 1 september 2021

Band of the Hand



Titel: Band of the Hand / Fem utan nåd
Genre: Kriminalare/Drama/Action
Land: USA
År: 1986
Regi: Paul Michael Glaser
I rollerna: Stephen Lang, James Remar, Lauren Holly, Laurence Fishburne

Handling: Fem kriminella ungdomar får en unik chans att rehabiliteras till ett vanligt liv.

Omdöme: Handlingen i den här filmen är något udda och inte helt trovärdig, åtminstone grundkonceptet. Det går nämligen ut på att fem dömda ungdomsbrottslingar som sitter på ungdomsanstalt väljs ut och utan förklaring transporteras till träskmarkerna i Florida. Där dumpas de långt bort från civilisationen.



I träskmarken möts de fem ungdomarna upp av överlevnadsexperten Joe (Stephen Lang). De märker per omgående att det inte är någon vidare idé att tjafsa och bråka, även om de till en början gör det. De lär sig att lyssna på Joe som vet bäst och börjar styra dem på rätt bana.



Under den flera veckor långa vistelsen lär sig ungdomarna inte bara en del om överlevnad utan främst om att de kan förändras och göra det mesta om de håller ihop. Joe tar dem sedan in till Miami där andra fasen av deras rehabilitering sker. Det är här de får trubbel med knarkkungen Nestor (James Remar) vars springpojke Carlos (Danny Quinn, son till Anthony Quinn) är en av de fem som rehabiliteras av Joe. Carlos flickvän Nikki (Lauren Holly, som senare gifte sig med Danny Quinn) har bett Nestor om hjälp att få tillbaka Carlos.



Ok, så handlingen lämnar en del att önska. Iofs inte en helt dum idé då den är lite annorlunda. Problemet blir dock att filmen inte riktigt vet vad den vill och blir lite spretig. Det visar sig att filmen var tänkt som ett pilotavsnitt till en ny TV-serie, men blev istället en biofilm.



Vad som egentligen är intressantast med filmen är att självaste Michael Mann agerat som exekutiv producent. Det märks stundtals av då en del är som hämtat från hans ikoniska TV-serie på den här tiden - "Miami Vice". Långfilmsdebut gör t.ex. Paul Michael Glaser (som spelade Starsky i gamla TV-serien "Starsky & Hutch") som hade regisserat tre Miami Vice-avsnitt och året efter kom att göra The Running Man (1987). Bonnie Timmermann har styrt upp castingen (jobbade ofta med Michael Mann) och Michael Rubini står för den oftast sköna 80-tals musiken. Han gjorde samma år musiken till härliga Manhunter (1986) av Michael Mann.



Det blir därför inte så konstigt att det hela bitvis känns som "Miami Vice" med de tidstypiska kläderna, skurkarna spelade av James Remar och Laurence Fishburne är skönt sliskiga (och bäst i filmen) plus att det hela ju spelats in i Miami. På sina håll får man verkligen ihop det med musiken, det stilistiska och stämningen. Men det är tyvärr alltför sällan. Det är egentligen när James Remar är med. Personligen hade man i princip helt kunnat skippa ungdomsgänget och istället kanske bara haft med en av dem, Carlos och följt hans öde tillsammans med Nikki och hur Nestor styr och ställer. Då hade detta kunnat bli något.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.2

2 kommentarer:

  1. Passar nog bättre som tv-serie än som featurefilm. Numera, när man inte har A- och B-filmer längre, utan alla biofilmer är A-filmer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den var tänkt som TV-serie och det märks att man försökte bygga upp flera karaktärer och historier. Som film funkar det inte riktigt, även om den på sina håll får till det.

      Radera