söndag 15 augusti 2021

BeckettTitel: Beckett
Genre: Drama/Kriminalare/Action
Land: Italien/Brasilien/Grekland
År: 2021
Regi: Ferdinando Cito Filomarino
I rollerna: John David Washington, Boyd Holbrook, Vicky Krieps, Alicia Vikander

Handling: Efter en tragisk bilolycka i Grekland hamnar Beckett, en amerikansk turist, mitt i en farlig politisk konspiration och på flykt för sitt liv.

Omdöme: Beckett (John David Washington) och flickvännen April (Alicia Vikander) är på semester i Grekland och bestämmer sig för att bila ett par timmar från Aten ut på landsbygden. Men på vägen till destinationen är olyckan framme när de är med om en bilolycka. Vad som följer är en levande mardröm för Beckett som försöker orientera sig med hjälp av lokalbefolkningen. Vad han snart blir varse om är att någon vill döda honom och att han hamnat i en konspiration.Det märks av relativt tidigt att det är en europeisk (eller åtminstone icke-amerikansk) regissör. Det hela ges tid och det är inte en massa snabba klipp för att få upp tempot. Till en början är det inte helt optimalt då kärlekshistorien mellan Beckett och April inte ger så mycket. Det skulle i så fall vara att April är den mer vågade och utåtriktade medan Beckett är lite mer tillbakadragen och låter April ta initiativet.Vad filmen gör bra är att låta tittaren veta ungefär lika mycket som Beckett. Med andra ord blir vi lika överraskade som han blir när någon försöker döda honom och han måste fly och försöka ta sig tillbaka till Aten för att uppsöka hjälp på amerikanska ambassaden. Vägen dit är dock lång och de som är ute efter honom ger inte upp så lätt.Tycker filmen sakta men säkert blir intressantare och bättre allt eftersom. Den känns även relativt realistisk, vilket gör att vi förvisso inte får en James Bond eller Jason Bourne. Beckett är en vanlig turist som försöker hålla sig levande. Båda typerna av film har sin charm, men det är en fin balansgång med den här typen av film då den lätt kan bli för långsam och tappa tittarens intresse.En film som kommer upp lite i tankarna är The American (2010) där George Clooney också är en amerikan som hamnar i trubbel i Europa (främst Italien) i en något långsamt berättad historia. I det fallet är han en lönnmördare, här är det alltså en ordinär turist. Men en del likheter finns det alltså.Efter den inte helt övertygande inledningen tar sig filmen och historien blir inte så tokig. Gillar konspirationsfilmer och här byggs något upp. Däremot saknas de explosiva scenerna och filmen blir inte så vass vad gäller personregin eller hur filmen avslutas. Realismen som försökt uppnås frångås plötsligt mot slutet, helt i onödan. Förmodligen ville man skapa mer effekt genom att överraska med något som bryter mönstret, men då tappar också filmen trovärdigheten den ändå haft.Avslutningsvis får man säga att den minimalistiska musiken av japanen Ryuichi Sakamoto ger lite blandade känslor. Inte alltid lyckad, men ganska skönt att slippa den typiska "dra på för fulla muggar"-musiken under actionscenerna. Sakamoto vann för övrigt en Oscar för musiken till The Last Emperor (1987) och gjorde bl.a. även passande musik till The Revenant (2015).

2 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 5.7

4 kommentarer:

 1. Den här blir jag ju lite intresserad av faktiskt. Hade sett att det kommit en film i USA som hetter Beckett, men eftersom jag omedelbart förstod att det inte handlade om den riktiga (Samuel) Beckett, kändes det helt fel, alltihop. Vad tusan fick filmen den titeln för? Den säger ju ingenting om det den faktiskt är, eller?

  Men strunt i det! Det här kan bli en hyfsad underhållning åt större delen av familjen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag tänker genast på gamla Peter O'Toole-klassikern Becket (1964).

   Varför titeln Beckett? När Netflix köpte rättigheterna bytte de till Beckett. Huvudpersonen heter Beckett, så det var nog ganska naturligt. Arbetstiteln var annars "Born to Be Murderered".

   Radera
  2. Var inte arbetstiteln bättre? Det tycker jag.

   Radera
  3. Möjligtvis, även om jag inte stör mig på Beckett :)

   Radera