torsdag 12 augusti 2021

El otro hermanoTitel: El otro hermano / The Lost Brother / Den andre brodern
Genre: Kriminalare/Drama/Thriller
Land: Argentina/Uruguay/Spanien/Frankrike
År: 2017
Regi: Israel Adrián Caetano
I rollerna: Daniel Hendler, Leonardo Sbaraglia, Ángela Molina, Alian Devetac

Handling: Cetarti har just anlänt från Buenos Aires till en by i norra Argentina. Han reser dit då hans bror och mamma blivit brutalt mördade. Cetarti hade ingen relation till dem, men tack vare Duarte har han möjligheten att lösa ut en livförsäkring som gör att han kan slå sig till ro i Brasilien.

Omdöme: Utan att veta om det hade jag tidigare sett två filmer av regissören Israel Adrián Caetano - Un oso rojo / A Red Bear (2002) och Crónica de una fuga (2006). De var båda ok, men inget speciellt. Leonardo Sbaraglia hade jag bl.a. sett i At the End of the Tunnel (2016) och den var desto bättre.Duarte (Leonardo Sbaraglia) har kontaktat Cetarti (Daniel Hendler) och möter upp honom när han anländer från Buenos Aires till den lilla byn. Cetartis mamma och bror har mördats av mannen hon levde ihop med innan mannen begick självmord. Duarte är något av byns överhuvud och kände gärningsmannen sedan militärtiden. Duarte är även en fifflare som tar varje chans att tjäna pengar och nu föreslår han att hjälpa Cetarti få ut pengar på en livförsäkring som de ska dela på.Cetarti visar sig inte ha så mycket att återvända till i Buenos Aires. Han drömmer om att ta sig till Brasilien vilket är nära från byn i norra Argentina. När han ser sin chans att fixa pengar väljer han att stanna. Samtidigt har Duarte andra skumma affärer för sig tillsammans med Danielito (Alian Devetac) som är halvbror till Cetarti.Filmen bygger på en bok av Carlos Busqued och något som blir väldigt tydligt är att samtliga karaktärer är något udda. Dessutom är det svårt att hitta någon som skulle vara direkt god. Det skulle i så fall vara Marta (Ángela Molina) som är mamma till Danielito och var ex-fru till mördaren. Men hon är också lite udda och ser inte vad som sker runt henne. Om det är för att hon inte orkar bry sig eller bara sköter sitt låter jag vara osagt.Duarte måste sägas är en riktigt skön karaktär och Leonardo Sbaraglia spelar rollen klart bra. Redan innan man vet vad han har för sig känner man att han är en fifflare av något slag. Man vet bara inte vad han har i kikaren och hur långt han är villig att gå för att komma över pengar. Cetarti är lite mer svårläst till en början, men visar sig inte ha så mycket att förlora när han går efter sin dröm.Även om filmen är något av en slow-burner och ibland tar lite längre tid på sig, kan jag inte låta bli att gilla det här. Redan i öppningsscenen när vi träffar Duarte som väntar på Cetarti, förtexterna börjar och den stämningsfulla musiken drar igång anar man att det kan bli något. Det blir det också, inte minst under den rafflande avslutningen där pulsen ökar och vi får en bra upplösning på det hela.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 6.5

2 kommentarer:

  1. Det låter verkligen vålds-sydamerikanskt. Jag gissar att dina valda illustrationer med dragna pistoler är typiska för filmen. Jag vet inte riktigt men jag avstår nog.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle inte riktigt säga att det är en massa vapen och pang-pang i filmen. Det finns en historia i filmen jag inte nämner då jag inte vill avslöja för mycket och det är där vapnen kommer in i bilden. Ingen tokig film, men förmodligen inte för alla.

      Radera