torsdag 5 augusti 2021

Escape from Sobibor



Titel: Escape from Sobibor / Flykten från Sobibor
Genre: Drama/Krig
Land: Storbritannien/Jugoslavien
År: 1987
Regi: Jack Gold
I rollerna: Alan Arkin, Rutger Hauer, Joanna Pacula, Hartmut Becker

Handling: Verklighetsbaserad historia om några fångar i koncentrationslägret Sobibor och om hur de planerar att fly.

Omdöme: TV-filmer stod väl inte så högt i kurs en gång i tiden, men genom åren har det kommit en del bra TV-filmer. Denna får nämnas bland dessa då man har en verklighetsbaserad historia om koncentrationslägret Sobibor i östra Polen där en grupp fångar planerar sitt vågade flyktförsök. Filmen spelades in i forna Jugoslavien och är en brittisk produktion som när den hade premiär på amerikansk TV sågs av över 30 miljoner amerikaner.



På koncentrationslägret följer vi ett par karaktärer lite extra. De som frivilligt anmäler sig för att jobba med något hantverk får leva i en del av lägret. De övriga skickas till döden genom gasduscharna, vilket de givetvis inte vet om innan det är för sent.



Leon (Alan Arkin) är något av ledaren bland de judiska arbetarna på lägret. Där ansluter Luka (Joanna Pacula) som sömmerska. Leon och några andra försöker komma på ett sätta att rymma för 20-30 personer, men det är inte lätt och ingen har lyckats fly från Sobibor.



När ett par ryska judiska soldater anländer till lägret, förändras förutsättningarna. Sascha (Rutger Hauer) är en av dessa. Tillsammans med Leon börjar de planera den stora flykten som innebär att många fler än de 30 som de först hade tänkt sig ska fly. Tanken är att försöka få samtliga 600 på lägret att fly i en stor massflykt...



Även om filmen hade setts en gång för länge sen, förmodligen på hyrvideo, var det i princip som att se den för första gången. Visste egentligen bara att Rutger Hauer (som vann en Golden Globe) var med, men om han spelade nazist eller en av fångarna var oklart. Han visar sig alltså vara rysk soldat, men vad som överraskar mest är att han inte dyker upp förrän efter halva filmen, runt 70 minuter in.



Filmen, som är på runt 140 minuter, följer de olika karaktärerna runt lägret och de dagliga rutinerna som inkluderar att nya glatt ovetandes fångar anländer med tåg till Sobibor. Det puttrar på och börjar bli lite upprepande när så Rutger Hauer dyker upp. Det förändrar helt klart spelplanen. Nu kan planeringen och flyktförsöket äntligen ta fart på allvar och med det ökar spänningen i filmen.



Den må inte hamna på listan över de tio främsta TV-filmerna som setts, men det är fortfarande en klart sevärd film och alltså verklighetsbaserad. Givetvis ingen "munter" film med tanke på ämnet och trots att det är en TV-film så viker den inte undan en del av vad som ägde rum på dessa koncentrationsläger. Man visar inte allt tack och lov, och en hel del låter man tittaren få fylla i själv. Det blir ganska effektivt på det viset. Överlag bättre andra halva då man nog kunnat trimma första halvan en aning.



3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.4

20 kommentarer:

  1. Absolut, på den tiden ansågs tv-filmer sekunda vara. Det var nog strax efter 2000 som tv-serier och filmer blev status. En av de miniserier som gav tv-mediet ett uppsving var Meryl Streep-Al Pacino-Emma Thompson i AIDS-tv-versionen av teaterpjäsen Angels in America 2003. Sedan dess är det många kritiker och filmvetare som anser att tv-serier är bättre än långfilmer eftersom man ges större utrymme att utveckla karaktärer och dramaturgi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, så är det. Hollywood har gått ner sig. Men det finns ju annat än Hollywood ;) Man kan hålla sig undan TV-serier och hitta gott om trevliga filmer (om man är lite flexibel).

      Radera
  2. flykten från sobibor verkar också ha varit en miniserie, eftersom den är så lång. Den bör vara för gammal för att ha fått prime production value, men rötter från 1977 har ju fått klassikerstatus, liksom framförallt Sobibors föregångare miniserien holocaust från 1978, som var den som startade hela holocaustfranchisen som nuförtiden nått enorma produktionsvolymer, inklusive den här tv-filmen Sobibor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror inte det var en miniserie. Men den har visats i nedklippta versioner (runt 120 minuter) upp till den urpsrungliga versionen på runt 170 minuter som jag såg.

      Radera
  3. När Hauer dog läste jag nästan tårdrypande krönikor av recensenter som hyllade den i dubbel bemärkelse store mannen, och hans fantastiska skådespelarkonst. Jag försökte tänka ut vad han gjort för bra saker. Blade Runner var förstås det första jag kom att tänka på, en av världens bästa filmer med några av de bästa rolltolkningarna tycker jag, inklusive av Hauer själv. Tönteriet Valerian och 1000 planeter? Knappast. Liftaren? Fatherland? Death Squad? Wedlock? Ladyhawke? Eureka? Dracula 3D? Minotaur? Absolut ingen av dessa. Hauer var inte bra någon annanstans än i Blade Runner, av de filmer jag sett med honom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rutger Hauer var/är en favorit. Han medverkade inte alltid i de bästa filmerna, men han hade allt något. Inte för inte som han ibland nämndes som "The Dutch Paul Newman". Man får inte heller glömma att han hade en gedigen karriär i hemlandet innan han kom över till Hollywood.

      En topplista på Rutger Hauer kommer dyka upp :)

      Radera
    2. Den ser jag fram emot. Så jag får lära mig nåt vettigt om honom efter att ha gått vilse i mina egna uppfattningar av hans roller.

      Radera
    3. Låter bra. Ska försöka få ihop den listan inom kort.

      Radera
  4. Och jag har inte sett Sobibor. Men din text gör mig mindre fientligt inställd till den. Är den alltså så pass bra? Att Hauer inte dyker upp förrän efter halva filmen (avsnitt 2?) är ett gott tecken på intressant dramaturgi. Men hur sann är den, och är det viktigt att den är sann, det är ju underhållning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. En stark trea gav jag den, sevärd tycker jag den är. Man ska inte förvänta sig för mycket, men visst är den intressant. Manuset (som bygger på en bok) skrevs för övrigt av Reginald Rose som skrev manuset till klassikern 12 Angry Men (1957).

      Radera
    2. Ja, det blir trots allt lite högre värde på en film när den har en sådan koppling.

      Radera
  5. Ofta när jag undersöker sanningshalten bakom en film, gör jag bedömningen att "kvalitetsstämpeln" Based on a true story egentligen är en "selling point" för filmen, och egentligen bara betyder "Based on a story". För producenterna hanterar sanningen och historien väldigt frivolt. Som när nazisterna i schindlers list kör på en gata stenlagd med gravstenar översållade med judiska personers namn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst får man ibland ta det med en nypa salt. Man ska inte tro på allt man ser och hör. Men, även en dokumentär kan förvränga och "lura" tittaren för att få upp underhållningsvärdet.

      Radera
  6. Att jag inte har sett sobibor beror på två saker, jag trodde den producerades av de israeliska American Ninja Warrior och Cobra-producenterna Yoram Golan och Menahem Globus, som till och med lyckades förvandla Émile Zolas Nana till skit, trots att de fick låna Katya Berger till projektet. Fast de producerade min favorit-Bronson Death Wish 3.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha många bottennapp där, tycker jag. Invasion USA...... hahaha... eeehhh...Cobra...var det inte lite för töntigt av Stallone att göra en familjefilm med Nielsen när han var typ kär i henne? Jag minns att jag och mina bekanta satt och fnittrade åt den när vi såg den. Men vi kanske inte fattade nåt. Är den alltså Bronson Approved, verkligen?

      Men Death Wish 4 var överraskande bra tyckte jag.

      Tror jag sett barfly, för Rourke är så hyllad. (Kolla hur han ser ut nu för tiden!) Men jag minns inget av den.

      American Psycho som du tar upp där på den listan är riktigt underskattad. Jag tror inte folk fattar den. Och så väntade de sig en gestaltning från boken som jag vägrade läsa. Filmen är bra på sina egna meriter.

      Radera
    2. Visst var det ojämn kvalitet på filmerna, men många sköna filmer också :)

      Nej, ingen Bronson-märkning på Cobra. Bara för att det är en Cannon-film blir det inte per automatik en Bronson ;)

      Jo, Death Wish 4 överraskade positivt som underhållning.

      Absolut, håller med om American Psycho. Tror det är många som gillar den, men möjligtvis något underskattad. Jag tillhör definitivt de som uppskattar den.

      Radera
  7. Den andra saken är trailern till videoutgåvan som säkert är den du skulle se för att lockas att köpa eller hyra filmen. Ingen som har sett den kan väl få lust att se flykten från Sobibor? Det är nog bättre att läsa på Movies-Noir än att se trailers.

    https://youtu.be/ZkueQG7dnDk

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trailers är alltid lite vanskliga. Ibland kan de vara bra och locka, men speciellt äldre trailers har en tendens att missa poängen. Fast det kan självklart skilja en hel del på trailers, nya som gamla.

      Haha, tack tack. Det tycker jag låter som en utmärkt idé.

      Radera