fredag 27 augusti 2021

Hangover SquareTitel: Hangover Square / Mörkrets ängel
Genre: Kriminalare/Drama
Land: USA
År: 1945
Regi: John Brahm
I rollerna: Laird Cregar, Linda Darnell, George Sanders, Glenn Langan

Handling: En sinnesrubbad kompositör i London vid sekelskiftets början blir rasande och mördar när han hör skärande ljud.

Omdöme: George Bone (Laird Cregar) är en duktig kompositör i London runt sekelskiftet. Han har dock en mörk hemlighet. Ibland får han en slags blackout som kan vara i 24 timmar dår han inte har en aning om vad han gjort eller var han varit. När han en kväll blodig tar sig hem och får reda på att en man mördats och satts i brand i området han kom hem från, misstänker han att han kan ligga bakom. Han kontaktar en psykolog han känner, Dr. Allan Middleton (George Sanders) som arbetar åt Scotland Yard. Samtidigt träffar han den vackra sångerskan Netta Longdon (Linda Darnell) som visar sig förföra och utnyttja honom till att skriva låtar åt henne.Namnet Laird Cregar kändes igen, men kunde inte placera varifrån. Det visar sig att det var från I Wake Up Screaming (1941) där han minnesvärt spelar en storväxt polis som försöker sätta dit en misstänkt. Han lär ha varit trött på att rollsättas i skurkroller och bestämde sig för att snabb-banta med hjälp av en morfin-diet. Det gjorde att han gick från över 130 kilo till knappa 90 kilo som han har i den här filmen. Det skulle visa sig bli för mycket för hans hjärta och han dog kort efter att denna hans sista film spelades in, blott 30 år gammal.George är oftast snäll och kanske lite naiv, något som alltså Netta utnyttjar maximalt för sin vinning. Vad hon och ingen annan är medveten om är att denna snälla man är en psykopatisk mördare som triggas av skärande ljud. Folk i hans närhet far därför illa om de behandlar honom respektlöst, vilket Netta gör.Netta är en klassisk femme fatale och Linda Darnell är en fröjd att se i rollen. Hon, tillsammans med Laird Cregar och George Sanders är klasskådespelare som gör detta till en sevärd film, som alltså tragiskt nog blev Cregars sista roll. Filmen har god stämning med hur scenerna är iscensatta med gott om svartvita skuggor och bra ljussättning. Sen får man inte glömma Bernard Herrmann som komponerat musiken. Bitvis hörs lite toner som senare skulle bli mästerliga i flera av Hitchcocks klassiker. Mot slutet får musiken också en framträdande roll när George uppträder med sitt senaste verk.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.4

2 kommentarer:

  1. Det känns som om jag sett den här, men glömt den. Verkar vara nåt att återuppta bekantskapen med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är på gränsen till film-noir, en genre jag gillar lite extra. Men då det utspelar sig under sekelskiftet får det officiellt inte kallas för det. Hur som helst, värd en titt för några av prestationerna, en god stämning och småintressant historia.

      Radera