onsdag 18 augusti 2021

Humanoids from the DeepTitel: Humanoids from the Deep / Monster
Genre: Skräck/Sci-Fi
Land: USA
År: 1980
Regi: Barbara Peeters
I rollerna: Doug McClure, Ann Turkel, Vic Morrow, Cindy Weintraub

Handling: En liten fiskeby börjar sakta invaderas av fiskmonster, vilket visar sig vara mutationer som åstadkommits av experiment som utförts i närheten. Monstren, hälften fisk, hälften människa attackerar utan nåd männen och våldför sig på kvinnorna.

Omdöme: I kölvattnet av filmer som Jaws (1975) och Piranha (1978) kom en sån här film som red på vågen, men även twistade till det. Den visar sig nämligen vara en blandning av nämnda filmer och klassiska Creature from the Black Lagoon (1954).Den inte så inbjudande (inspelat på vintern) sömniga lilla fiskebyn vet inte vad som väntar när de först finner hundarna bestialiskt dödade. Men när männen börjar attackeras och dödas medan kvinnorna lämnas levande efter att något våldfört sig på dem, är paniken ett faktum. Dr. Susan Drake (Ann Turkel) är på plats på den årliga laxfestivalen och konstaterar att de har att göra med ett slags fiskmonster som muterat efter att hon och hennes team utfört experiment i närheten.När man läser lite mer om filmen visar det sig att Joe Dante, som gjorde Piranha (1978), tackade nej till att regissera denna. Istället blev det Barbara Peeters som regisserade och det skulle komma att bli hennes femte och sista film, även om hon jobbade på en del TV-serier på 80-talet. Producenten Roger Corman kände att filmen behövde fler scener med sex, nakenhet och monster. En annan regissör togs in för att filma dessa scener och Peeters lovades att få se resultatet innan man tog ett beslut. Så blev det inte och Corman lär även ha klippt bort en del av story- och karaktärsutvecklingen för att få med de extra scenerna. Peeters var starkt emot det hela och ville ha sitt namn borttaget från filmen. När hon många år senare såg filmen på TV erkände hon att det blev en rolig liten film av det hela.Det kanske var en rolig idé och vem vet om filmen hade varit bättre så som regissören hade tänkt sig filmen från början, men resultatet är ingen höjdare. Monstret är allt lite B och man märker klart och tydligt att det är en dräkt. Det blir inte heller tillräckligt roligt vilket hade kunnat rädda filmen en del. Att den endast är på knappa 80 minuter är åtminstone en räddning. Sen har den en klart bra sista scen som sätter punkt på ett bra sätt. Det enda är att man lånat det hela rakt av från en liten film vid namn Alien (1979).

2 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.0 alt. 5.5
IMDb: 5.7

4 kommentarer:

 1. En tung och seriös film som omväxling! Hurra för man-in-a-suit-monster! Men jag skulle ändå vara lite mer intresserad av att se Peeters originalhistoria som inte finns. "Mer sex naket och mosnter" finns i de flesta sådana här filmer. En monsterfilm utan monster och sex låter mer intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen tung film ;) Helt klart att resultatet man ser här inte är något att hänga i julgranen. Om regissörens originalversion hade funkat bättre är så klart omöjligt att veta, men visst hade det varit intressant att se.

   Radera
 2. Nej, jag kunde verkligen inte hitta några ljuspunkter i denna

  https://bilderord.wordpress.com/2012/10/07/humanoids-from-the-deep-1980/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, denna var inget vidare. Hade man åtminstone fått sig ett gott skratt hade den haft mer av värde.

   Radera