måndag 16 augusti 2021

Maigret tend un piège / Maigret Sets a TrapTitel: Maigret tend un piège / Maigret Sets a Trap / Inspector Maigret / Maigret gillrar en fälla
Genre: Kriminaldrama
Land: Frankrike/Italien
År: 1958
Regi: Jean Delannoy
I rollerna: Jean Gabin, Annie Girardot, Olivier Hussenot, Lino Ventura

Handling: Inspektör Maigret tar sig an fallet med en psykopatisk mördare. De kvinnliga offren har alla blivit överfallna och knivhuggna, men ingen har blivit våldtagen. Maigret lägger ihop ett plus ett och kommer fram till att mördaren varit motiverad av ilska och frustration.

Omdöme: Det skrevs 76 böcker om inspektör Maigret och spelades genom åren av ett flertal skådespelare från olika länder och på olika språk. Här är det Jean Gabin som spelar inspektör Maigret i sin första av tre filmer.En seriemördare härjar i Paris där en fjärde kvinna hittas mördad med sönderrivna kläder efter att ha blivit knivhuggen till döds. Mördaren gäckar polisen genom att ringa dem från mordplatsen direkt efter det senaste mordet. Sedan skickar han ett anonymt brev till inspektör Maigret efter att denne gillrat en fälla.Filmen inleder klart bra och man kommer genast in i den nästan noir-aktiga inramningen runt Paris gator. När Maigret så börjar utreda fallet slutar katt och råtta-leken mellan Maigret och mördaren. Det blir istället helt och hållet att följa Maigret som förhör diverse vittnen och misstänkta för att lägga pusslet.Efter den fina inledningen hamnar filmen i det klassiska "puttrar på"-läget. Det blir nämligen småtrevligt att följa Maigret, men det blir något för utdraget och utan så mycket mystik eller spänning. Hade varit bättre om mördaren slagit till ett par gånger till under filmens gång. Man avslöjar även relativt tidigt vem mördaren är, så det finns inte många överraskningsmoment längs vägen.När filmen stannar upp får istället Jean Gabin kliva fram och ta över showen med både en del humor och bra skådespeleri. Överlag är det en ok film, men hade trots allt hoppats på lite mer med tanke på hur filmen inledde.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.2

2 kommentarer:

  1. Min lärarinna i franska älskade Maigret. Jag har inte läst böckerna och inte ens sett filmerna. Men jag vill nog se dem, faktiskt. Verkar inte alls dumt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag har länge känt till Maigret, men det har inte blivit av att de setts. Finns ju både filmer och serier att välja på, men denna lockade mest med gamle Jean Gabin.

      Radera