måndag 2 augusti 2021

Music BoxTitel: Music Box / Skuggor ur det förflutna
Genre: Drama
Land: USA
År: 1989
Regi: Costa-Gavras
I rollerna: Jessica Lange, Armin Mueller-Stahl, Donald Moffat, Michael Rooker, Frederic Forrest, Lukas Haas

Handling: Kvinnlig advokat i Chicago chockas svårt när hennes far, en ungersk immigrant, anklagas för avskyvärda krigsförbrytelser under andra världskriget och hotas med utvisning. Hon försvarar honom i en uppseendeväckande rättegång men har svårt för att bevisa hans oskuld.

Omdöme: Grekiske regissören Costa-Gavras gjorde sig ett namn med verklighetsbaserade och politiska filmer, både hemma i Europa och senare i Hollywood. Detta är inget undantag. Ann Talbot (Jessica Lange), som jobbat åt sin f.d. svärfar Harry Talbot (Donald Moffat), är försvarsadvokat i Chicago och dotter till ungerska immigranten Mike Laszlo (Armin Mueller-Stahl). När fadern anklagas för fasansfulla krigsförbrytelser under andra världskriget, går hon med på att försvara sin far med stöd av Harry Talbot.Får erkänna att jag gillar eller åtminstone kan uppskatta rättegångsdramer. Det är inte alltid de lyckas, men det där med att gräva i ett mysterium och få fram bevisen till pusslet kan vara klart trevligt och ibland även spännande. Tycker det ofta kan funka bra om man även har thrillerelement runt rättegångsdramat. I det här fallet är det ett renodlat familjedrama där man gräver i det förflutna.Jessica Lange har jag aldrig riktigt uppskattat som en del andra skådespelerskor. Duktig, men ingen favorit. Det är dock inget direkt fel på hennes prestation eller de övriga stabila skådespelarna filmen igenom. Det är väl istället att filmen aldrig direkt lyfter och blir varken spännande eller speciellt gripande när vi tar oss igenom rättegången och avslöjandena som följer.Det är absolut ingen dum film och ett gediget hantverk av Costa-Gavras och de övriga som satt ihop filmen. Den håller intresset uppe och är allt lite småtrevlig när vi hoppar mellan rättegångssalen och familjen som försöker komma till botten med vad det är som händer. Värt att se om man gillar denna typ av film eller vill se mer av Costa-Gavras, men det finns definitivt flera filmer på hans meritlista som överträffar denna.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.4

2 kommentarer:

 1. " där med att gräva i ett mysterium och få fram bevisen till pusslet kan vara klart trevligt och ibland även spännande"

  Jomen pusslet är riggat. Och det kvittar vilka bitarna har för form, för i en film passar de ändå alltid till slut. Som i en Sherlock Holmes historia. Ledtrådarna kvittar, för Sherlock har alltid ett par extra ledtrådar som räcker som bevis, som Doyles läsare inte får läsa om förrän på sista sidan då Sherlock överbevisar brottslingen.

  I nästan alla filmer dyker det upp ett överraskningsmoment under rättegångarna som verkar ställa saker på ända, helt plötsligt. Så går aldrig rättegångar till, ens i USA. Alla vet alltid i förväg vilka ingredienser som kommer att plockas fram under stundande rättegång.

  Tyvärr används rättegångar som ett sätt att istället för att skipa rättvisa, främja en viss politisk agenda. Så börjar det alltmer bli i verkligheten. Nu har jag glömt vad han hette som förutspådde juridiken under 2000-hundratalet, men han sade att de flesta rättegångar kommer att vara politiska. Verkligheten härmar Hollywood.

  Den här filmen har jag inte sett, men Gavras politiska filmer, liksom Hollywoods i övrigt, är så ensidiga. Politiska filmer är bra, för det kan göra filmer relevanta mer än som bara underhållning. Men lite mer mångfald bland dem hade varit bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det så. Filmer, serier och böcker finns ju främst där som underhållning. Då kan jag köpa att man bjuder på överraskningsmoment i form av ny bevisning och liknande mot slutet. I verkligheten går det inte riktigt till så, och där har vi dokumentärer att ta till, även om de också kan utformas så att de får liknande effekt. På tal om dokumentärer kommer jag att tänka på den utmärkta Paradise Lost-trilogin.

   Paradise Lost (1996)
   Paradise Lost 2 (2000)
   Paradise Lost 3 (2011)

   Radera