söndag 8 augusti 2021

NachtritTitel: Nachtrit / Night Run
Genre: Drama/Kriminalare
Land: Holland
År: 2006
Regi: Dana Nechushtan
I rollerna: Frank Lammers, Fedja van Huêt, Peggy Jane de Schepper, Henk Poort

Handling: Taxichauffören Dennis har länge drömt om att starta eget åkeri tillsammans med sin bror Marco. Men de har inte haft råd att skaffa sig den åtråvärda licensen. Tills en dag då Dennis får ett mycket bra erbjudande...

Omdöme: Bakgrunden till filmen var ett taxikrig som blommade upp i början av 2000-talet då ändrade lagar gjorde att vem som helst kunde få taxilicens. Samtidigt eskalerade ett redan spänt läge mellan två rivaliserande taxibolag. Dennis (Frank Lammers) är taxichauffören vi följer som man kan säga hamnar mitt i smeten. Han vill få egen licens för att starta en limousinservice tillsammans med sin bror Marco (Fedja van Huêt). När Dennis äntligen får chansen kan bröderna gå efter sin dröm.Dennis lever ensam med sin katt och taxikörandet tar upp stora delar av hans tid. När han inte kör taxi hänger han ofta hos sin bror Marco och hans fru Elize (Peggy Jane de Schepper) och deras dotter. Dennis och Elize var tidigare ett par vilket gör sig påmint när Marco inte alltid är den bästa maken eller fadern. Dennis är också en favoritfarbror till flickan, vilket uppskattas av Elize.Det är ingen lätt situation för Dennis. Han försöker göra det rätta för sig själv och sin bror, men ibland när något verkar för bra för att vara sant är det nog också så. Dennis är väl inte den skarpaste kniven i lådan, men har ett gott hjärta och menar väl. Både privat och professionellt blir det en emotionell resa för inte minst Dennis.Efter att ha sett Frank Lammers övertyga i Ferry (2021) är det inte alls överraskande att se honom vara lika bra 15 år tidigare. Det känns som det kommer naturligt för honom och det gör att man bryr sig om hur det ska gå för Dennis. Detta trots att Dennis tar en del felbeslut och inte är någon typisk hjälte.Filmen har något och även om den blir bättre och bättre kan jag tycka att den mot slutet kanske inte blir så tät och gripande som det var upplagt för. Trots allt klart sevärd och känns som ett bra komplement till tidigare nämnda Ferry (2021).

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.9

2 kommentarer:

  1. Tänk att det som konspirationsteoretiker som jag kallar New World Order har opererat i långa tider. Mycket långa tider. Den här filmen utspelar sig ju under Hollands taxiavreglering....som skedde ungefär samtidigt i Sverige. Som om det var en koordinerad politisk "trend" i hela Europa. Ja, det var det ju. Som vi konspirationsteoretiker säger: Vi har bara marionettregeringar som spelar skuggteater för oss. Det finns en global styrning som utförs av främmande makt. Och problemen med avregleringen i Holland avspeglas även i Sverige. Så temat är relevant för oss alla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var lite intressant att det hela inspirerades av verkligheten. Utan att vara så insatt i "taxikriget" så är det alltid intressant med konspirationsteorier (och inte minst konspirationsfilmer).

      Radera