fredag 13 augusti 2021

Night Train MurdersTitel: L'ultimo treno della notte / Night Train Murders / Last Stop on the Night Train / Tågmarodörerna
Genre: Thriller/Skräck
Land: Italien
År: 1975
Regi: Aldo Lado
I rollerna: Flavio Bucci, Macha Méril, Gianfranco De Grassi, Enrico Maria Salerno

Handling: Två kriminella busar håller två unga överklasstjejer fångna i en avlägsen tåghytt. Till sin hjälp har de även en sadistisk kvinna som sporrar busarna till allt större grymheter...

Omdöme: Med tanke på titeln Night Train Murders skulle man vara ursäktad om man förväntade sig en slasher, eller åtminstone en seriemördare som dräper sina offer på nattåget. Istället följer vi de två tjejerna och bästa vännerna, italienskan Laura (Marina Berti) och tyskan Margaret (Irene Miracle) som kliver ombord på nattåget från München, Tyskland mot Verona, Italien. Ombord kliver även de två kriminella Fusto (Flavio Bucci) och Grasso (Gianfranco De Grassi) som jagas av polisen.
Under första halvan av filmen är det snarare ett drama om de två tjejerna och två killarna som har lite kul på tåget. De flörtar och får tiden att gå där killarna försöker hålla sig undan tågkonduktören när det är dags att visa biljetterna. När tåget kommer till gränsen och mörkret faller, börjar det hända saker efter att de två killarna stött på en lite äldre kvinna (Macha Méril) som visar sig vara något av en nymfoman och småsadistisk.
Kan inte påstå att filmen skulle vara som väntat inledningsvis. Men det visar sig vara lugnet före stormen. När mörkret fallit och de två tjejerna rullar vidare mot Verona, blir det en obehaglig resa för dem och tittaren. Det är inte en film som skulle göras idag, åtminstone inte på det här sättet där det blir psykisk men även fysisk terror.
Filmen, med stundtals bra musik av Ennio Morricone, blir bättre efter den inledande första halvan. Det blir ingen slasher eller seriemördarfilm, men likväl en sån där obehaglig skräck som får en att undra hur det kan finnas sådana här människor. Filmen gottar sig skönt nog inte för mycket i detta utan man slänger in en del humor i form av bl.a. en s.k. peeping tom och några andra udda karaktärer som dyker upp här och där. Avslutande tredjedelen bjuder även på något lite annat som sätter punkt på ett bra sätt.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.2

2 kommentarer:

 1. Bronson approved. Kan vara Irgens approved också, faktiskt. Får försöka komma ihåg att denna finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, låter bra... tror jag :)

   Återkom gärna om/när den setts.

   Radera