söndag 22 augusti 2021

StillwaterTitel: Stillwater
Genre: Drama/Mysterium
Land: USA
År: 2021
Regi: Tom McCarthy
I rollerna: Matt Damon, Camille Cottin, Abigail Breslin, Lilou Siauvaud

Handling: En far reser från Oklahoma, USA till Marseille i södra Frankrike för att hjälpa sin dotter som sitter i fängelse för ett mord som hon hävdar att hon inte har begått.

Omdöme: Vad gör inte en ensamstående far för sin enda dotter? Bill Baker (Matt Damon) jobbar på oljefälten hemma i Oklahoma, men har haft svårt att hitta nytt jobb efter att den senaste arbetsplatsen tvingades stänga. Men det passar ändå bra för tillfället då han flyger till Frankrike för att besöka sin fängslade dotter i Marseille. Dottern Allison (Abigail Breslin) har fängslats efter att hon dömts för mordet på en lokal tjej.När Bill besöker Allison och hon ber om hjälp av sin advokat, tvingas han ta saken i egna händer när advokaten inte ser poängen med att ge Allison hopp. Bill träffar fransyskan Virginie (Camille Cottin) och hennes 9-åriga dotter Maya (Lilou Siauvaud) och snart hjälper de varandra. Bill kan nämligen ingen franska och behöver all hjälp han kan få när han försöker jaga rätt på vittnen efter killen Allison säger kan ha varit skyldig för mordet.Efter filmer som The Station Agent (2003), The Visitor (2007) och Win Win (2011), kom Tom McCarthy med Oscarsvinnande Spotlight (2015) som även gav honom en Oscar för bästa manus. Här kändes det lite oklart vad för slags film det skulle bli. En förälders jakt på och kamp för rättvisa eller snarare en gammal hederlig hämndfilm à la Liam Neeson? Det visar sig bli förstnämnda, vilket kanske inte är så överraskande med tanke på vem regissören är.Det blir att följa Bill när han tar sig runt Marseille samtidigt som han får hjälp av Virginie som visar sig vara en teaterskådespelerska. Marseille är en vackert belägen stad vid den Franska Rivieran, men har stora problem med kriminalitet och förorterna där invandrarna dominerar. Det är något Bill måste kämpa mot när han jagar sanningen i hopp om att få sin dotter fri.Filmen är ok, men den är alldeles för lång med en bit över två timmar (närmare 2.15 när eftertexterna börjar rulla) och det har den inte fog för. Hade filmen haft mer djup och blivit spännande eller gripande hade det möjligtvis varit en annan visa. Som det är nu puttrar det på, men man väntar på att det ska blixtra till och tas till nästa nivå. Det händer liksom aldrig och då känner man sig lite lätt besviken när filmen väljer att vara så lång utan ha något speciellt att erbjuda.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.8

4 kommentarer:

 1. Bra story. Bra med språkförbistringen också. Men synd de ska kavla ut filmer till maratonlängd. Jag tror att de tycker att ju längre en film är, desto mer seriös är den. Klockan som kvalitetsstämpel. Ofta sjunker kvaliteten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att ta god tid på sig och inte stressa om storyn finns där och flera karaktärer behöver komma med. Här behövdes det inte.

   Radera
 2. Given titt på grund av Tom McCarthy, så har inte läst din text så ingående än... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter vettigt. Jag vet hur det är med vissa regissörer, skådespelare och filmer. Man vill veta så lite som möjligt innan man ser en film man vet att man vill se :)

   Radera