onsdag 11 augusti 2021

The CowboysTitel: The Cowboys / Cowboys
Genre: Västern
Land: USA
År: 1972
Regi: Mark Rydell
I rollerna: John Wayne, Bruce Dern, Roscoe Lee Browne, Robert Carradine, Colleen Dewhurst, Slim Pickens

Handling: Rancharen Wil Andersen tvingas anställa oerfarna pojkar som kofösare för att få sin hjord till marknaden i tid. Men den hårda färden är full av faror och ett gäng boskapstjuvar följer efter dem.

Omdöme: När alla män i området blivit upptagna med att leta efter guld, har Wil Andersen (John Wayne) svårt att skaffa hjälp för att kunna driva sin boskap till marknaden där de ska säljas. Wils vän Anse Peterson (Slim Pickens) kommer med idén att anlita pojkar då de måste börja någonstans och de flesta börjar just i åldrarna runt 13-15 år. Efter att Wil plockat ut sina nya cowboys (passande nog är de alltså boys) får de även med sig Jebediah Nightlinger (Roscoe Lee Browne) som ska laga maten åt gänget under den 60 dagar långa färden.
Wil får fullt upp med att få pojkarna att arbeta hårt och flitigt. Samtidigt är det lite av en andra chans för honom att göra det rätt den här gången då han förlorade båda sina söner när de var i 20-års åldern. Samtidigt som Wil, Mr. Nightlinger och pojkarna för boskapen genom diverse utmaningar, får de ett gäng boskapstjuvar ledda av den oberäknelige Asa Watts (Bruce Dern) efter sig.
Man ska inte förvänta sig en familjefilm bara för att John Wayne omgärdas av ett tiotal pojkar. Det är en del humor och lättsammare inslag i filmen, men det är definitivt en rejäl västernfilm. Pojkarna sköter sig alla bra och en del av skådespelarna hade erfarenhet av att vara cowboys. De övriga fick lära sig innan filminspelningen. Det gör att det vi får se känns genuint.
Filmen funkar bra när vi följer de två gamlingarna tillsammans med pojkarna på deras färd. Det är en oftast finstämd film som både har den mänskliga sidan och den tuffare och hårdare sidan en västern av det här slaget kan visa upp. Den får också extra krydda när Bruce Dern dyker upp som elaking. Han är utan tvekan filmens behållning vad gäller prestation och minnesvärd karaktär, även om filmen alltså funkar bra även utan honom. Dern lär ha fått mordhot när filmen kom, vilka fortsatte komma även över 40 år senare. Snacka om att lämna avtryck.
En sak som inte nämnts är musiken som en viss John Williams står för. Även om han hade komponerat musik till filmer och serier innan dess, skulle man kunna säga att detta var det riktiga startskottet på hans minst sagt framgångsrika karriär. Inte det bästa han gjort och inte alltid ett sånt där passande västernsound, men inte tokigt. Ibland tycker jag mig höra toner som sedan hördes i Indiana Jones-filmerna. Som sagt, varken det bästa eller mest minnesvärda han gjort, men trots allt noterbart att detta var början på något stort.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.4

2 kommentarer:

  1. Bruce Dern passar som bovledare, det är uppenbart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst, han är passande småäcklig när det behövs och det ska inte underskattas ;)

      Radera