lördag 28 augusti 2021

The LocketTitel: The Locket / Sin egen fånge
Genre: Film-Noir
Land: USA
År: 1946
Regi: John Brahm
I rollerna: Laraine Day, Brian Aherne, Robert Mitchum, Gene Raymond

Handling: Nancy Patton är förlovad med John Willis men precis innan bröllopet kommer en man till John som påstår sig vara Nancys ex-make. I återblickar ur olika personers synvinkel berättas historien om Nancy som en kleptoman, lögnare och kanske något värre.

Omdöme: Vad denna film har att erbjuda som gör den värd att se är främst tre saker. Vi ser en ung Robert Mitchum som berättar en av historierna om Nancy. Laraine Day spelar Nancy som är en farlig och intelligent femme fatale. Och så har vi de klassiska återblickarna. Det roliga är att vi får en återblick i en återblick i en återblick innan vi liksom backar ut från återblickarna och tar oss till början av historien, eller slutet om man så vill.Nancy (Laraine Day) ska gifta sig med den förmögne John Willis (Gene Raymond). Men han får sig en tankeställare när Dr. Henry Blair (Brian Aherne) dyker upp och berättar ett och annat om sin ex-fru Nancy. I tillbakablicken får vi träffa konstnären Norman Clyde (Robert Mitchum) som i sin tur försöker varna Dr. Blair om Nancy.Det är en annorlunda berättad historia som i sig gör det hela lite kul att se. Det blir även intressant att följa flashback-scenerna som alltså går in i varandra. Aldrig så det blir krångligt eller förvirrande tack och lov. Sättet historien är berättad på gör att man inte kan vara helt säker på hur allt egentligen ligger till. Är allt sant som sägs om Nancy eller är det endast svartsjuka män som vill ha tillbaka henne? Har hon verkligen gjort dessa saker, kanske värre än vad de kunnat ana?Trots att filmen endast är på 85 minuter känns den något längre än så. Möjligtvis för att vi har en hel del på gång med flera tillbakablickar som utspelar sig över en period på flera år. När filmen så når slutet och ska få ihop allt känns det lite förhastat. Det saknas även övertygelse i upplösningen som istället för att mynna ut i något explosivt snarare blir lite av ett antiklimax. Men som sagt, Robert Mitchum, Laraine Day och en inte alls dum idé med att använda tillbakablickarna i varandra gör det hela värt en titt.4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.2

2 kommentarer:

 1. Det här låter intressant. Jag blir intresserad av kvinnoporträttet. Hur, bortsett från femme fatalen själv, hanteras kvinnor som idékomplex, tex, och måste femme fatalen bära detsamma...

  Filmer från den här tiden med cirkulär berättarteknik har nästan alltid en balanserad struktur. Nya filmer med uppbruten kronologi görs ofta alldeles för röriga, för att verka mer arty, och det blir bara dåligt utom i fall där regissören eller klipparen har sinne nog att klara av det, som David Lynch. Men Locket låter som en film jag skulle kunna förstå mig på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte gamla Hollywood ofta skrev bättre kvinnoroller än vad de gör idag. Många gånger känns det krystat och onaturligt idag. Men det finns så klart undantag både då och nu.

   Vad gäller att hänga med här tyckte jag inte det var några problem. Mest kul hur man gick in i tillbakablickarna och liksom gick till roten av hela problemet.

   Radera