måndag 30 augusti 2021

The ProtégéTitel: The Protégé
Genre: Action/Kriminalare/Thriller
Land: USA/Storbritannien
År: 2021
Regi: Martin Campbell
I rollerna: Maggie Q, Michael Keaton, Samuel L. Jackson, Robert Patrick

Handling: Anna räddades som barn av den legendariska lönnmördaren Moody och är världens skickligaste kontraktsmördare. Men när Moody dödas brutalt, lovar hon att hämnas mannen som lärde henne allt hon kan.

Omdöme: Gamle Bond-regissören Martin Campbell gjorde GoldenEye (1995) och Casino Royale (2006) innan det blev Edge of Darkness (2010) och inte minst The Foreigner (2017). Just sistnämnda film fick mig nyfiken på denna då den var överraskande lyckad med Pierce Brosnan och Jackie Chan i rollerna.Här har vi Maggie Q i huvudrollen med Samuel L. Jackson och Michael Keaton på varsin flank. Anna (Maggie Q) har som liten flicka räddats av lönnmördaren Moody (Samuel L. Jackson) och sedan tränats upp till att bli den främsta kontraktsmördaren. Men när någon kommer efter dem, blir det upp till Anna att få de svar hon är ute efter. Den som verkar kunna leda henne till dem är Rembrandt (Michael Keaton) som sitter på en och annan hemlighet.Lite åt Luc Besson-filmerna Nikita (1990) och Léon (1994) skulle man kunna säga, men inte samma klass på det hela. Inte heller i nivå med Campbells senaste film The Foreginer (2017), även om den stundtals inte är så tokig och får till det på sina håll.Maggie Q gör inte bort sig som actionhjältinna. Hon har kunskapen för att det ska se och kännas proffsigt. Däremot tycker jag hon saknar något som skådespelerska. Hon utstrålar inte värme eller särskilt mycket variation i sitt skådespeleri för att göra så mycket med rollen i de icke-actionbaserade partierna. Då funkar Samuel L. Jackson och Michael Keaton bättre i det avseendet. Bra att de är med för att liksom styra upp det hela.Hade väl hoppats på något mer, det får erkännas. Filmen gör vad den ska och är ett habilt hantverk. Campbell har varit med förr, det märks. Men det känns som den kanske inte riktigt hittar rätt fokus då den blandar och ger lite för mycket. Tänker främst på att den ibland kan vara ganska mörk och brutal för att i nästa läge försöka få in humor, inte minst när Anna och Rembrandt spelar en slags parningslek. Lite som två filmer och inte helt säker på om det var rätt val. Antingen eller hade nog varit att föredra.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.4

2 kommentarer:

  1. "Lite som två filmer och inte helt säker på om det var rätt val. Antingen eller hade nog varit att föredra." Det låter som om det hade varit klart bättre, tycker jag också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår om man vill slänga in lite humor, men då ska det gärna vara den typen av film rakt igenom. Annars får det vara när den trots allt är seriös och allvarlig för det mesta.

      Radera