torsdag 19 augusti 2021

The Slumber Party MassacreTitel: The Slumber Party Massacre
Genre: Skräck
Land: USA
År: 1982
Regi: Amy Holden Jones
I rollerna: Michelle Michaels, Robin Stille, Michael Villella, Debra De Liso

Handling: Ett par tjejers pyjamasparty förvandlas till ett blodbad när en nyligen förrymd psykotisk seriemördare som använder en borrmaskin härjar i området.

Omdöme: Ett par high school-tjejer ska ha ett pyjamasparty hemma hos Trish (Michelle Michaels) och bjuder även över den nya tjejen Valerie (Robin Stille). Hon tackar dock nej då hon hört en av de andra tjejerna prata illa om henne bakom hennes rygg. Istället ska Valerie vara hemma med sin lillasyster Courtney (Jennifer Meyers). Men eftersom systrarna bor granne med huset där pyjamaspartyt äger rum, har de koll på dem och funderar på att komma över.Samtidigt som de fyra glatt ovetandes tjejerna festar med att röka på, beställa pizza och prata om killar, härjar en förrymd seriemördare i området. Seriemördaren är Russ Thorn (Michael Villella) som suttit inspärrad sedan 1969 och nu fått med sig en borrmaskin som han dödar sina offer med. Givetvis lämnar han en hel del lik efter sig och snart är det de festande tjejernas tur att få besök.Regi av Amy Holden Jones, manus av Rita Mae Brown och producerat av Roger Corman. Ja, det är inte svårt att se att det är en Corman-produktion efter att ha sett Humanoids from the Deep (1980). Det slängs nämligen in en del nakenscener på sina håll, bara för att. Amy Holden Jones har sagt att duschscenen tidigt i filmen var ett krav från Cormans sida och att hon filmade det hela efter en mall utan att krångla till det.Manuset av Rita Mae Brown lär ha varit tänkt som en parodi på genren, men producenterna såg till att det inte filmades på det viset. Trots det är det genomgående gott om humor, både avsiktlig och oavsiktlig vilket givetvis är kul. På sina håll är det svårt att hålla sig för skratt när t.ex. seriemördaren klampar runt med uppspärrade ögon och sin stora borrmaskin.Det är lågbudget och svagt skådespeleri, men det är inte uruselt eller utan sin charm. Det känns även som regissören i sin regidebut (hade erfarenhet som filmklippare sedan tidigare) blev mer komfortabel allt eftersom då humorn klickar bättre mot slutet. Det dyker även upp en del roliga scener som funkar när vi närmar oss slutet. Därför blir denna lågbudgetvariant på Halloween (1978) och Friday the 13th (1980) lite småtrevlig utan att vara direkt bra.1 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
11 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 5.7

9 kommentarer:

 1. Roger Corman... En film som för evig etsat sig fast i mitt sinne är hans produktion av Alan Holzmans Forbidden World som är ungefär lika fantasifull som hans Survivors of the holocaust. Men jag minns inte rymdmonstren från andra halvan av filmen, bara nakenscenerna i början, där en man halvligger och låtsas spela rymdtvärflöjt till ett taffligt syntsoundtrack. Därför intresserar jag mig mest för Amy Holden Jones duschscen. Vad innebär det att spela in en sådan efter en mall utan att krångla till det? Är mallen Psycho-duschscenen? Spelas inte nästan alla scener in efter en mall (manus/storyboard)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett krav från Cormans sida att spela in en duschscen med en del naket. Amy Holden Jones har sagt något i stil med att hon spelade in det hela för att få med alla ingredienser som krävdes, men la inte ner mer energi än nödvändigt. Alltså efter en "mall" istället för att kanske göra det på sitt sätt eller mer konstnärligt.

   Radera
  2. Vilken tur att hon inte stod och kråmade sig då och försökte se Las Vegas-sensuell ut! Nakenscener är sällan bra när de ska vara förföriska. Det blir som strippscener typ i 9½ vecka. Pinsamt. Strippscener ska göras av regissörer som tar avstånd från den produktgruppen tjänster, som Paul Verhoven (Show Girls), inte patetiska figurer som Adrian Lyne.

   Radera
  3. Inte sett Showgirls, men det är väl ändå en annan typ av film än vad 9½ vecka är. Tyckte ändå den inte var så tokig, mycket tack vare Lynes regi. Men den är inte i samma klass som hans Fatal Attraction och Jacob's Ladder.

   Radera
 2. Förresten En "småtrevlig" borrmaskinmördarfilm...tänk att det ens är möjligt! Låter som en oxymoron.

  Det finns tydligen minst två uppföljare också. Undrar om de är lika trevliga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja småtrevliga i den bemärkelsen att det inte är helt bortkastad tid. Men inget sug efter att se uppföljarna som inte verkar vara några höjdare.

   Radera
 3. Jag hade kanske lite för höga förhoppningar på Slumber Party Massacre när jag såg den för första gången förra året. Den hade sina poänger men jag upplevde den också som lite seg emellanåt. Men det är verkligen inget diskret mordredskap :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, du nämnde den ju nyligen som ett exempel på en, vad ska jag säga, mindre bra film.

   Radera
  2. Sant, den har lite problem med tempot där det många gånger känns som utfyllnad innan de "smaskiga" scenerna kommer. Men som sagt, mordredskapet är ju allt lite kul, speciellt som mördaren springer runt med uppspärrade ögon och mer känns komisk än något annat.

   Radera