måndag 23 augusti 2021

Thesis on a HomicideTitel: Tesis sobre un homicidio / Thesis on a Homicide
Genre: Kriminalare/Mysterium/Thriller
Land: Argentina/Spanien
År: 2013
Regi: Hernán Goldfrid
I rollerna: Ricardo Darín, Alberto Ammann, Calu Rivero, Arturo Puig

Handling: Roberto Bermudez, specialist på straffrätt, är övertygad om att en av hans elever begått ett brutalt mord. Det får honom att starta en utredning som blir hans besatthet.

Omdöme: Roberto (Ricardo Darín) är frånskild, gillar sin whisky, går hem hos kvinnorna och är professor i straffrätt. När en ny termin påbörjas är en av eleverna Gonzalo (Alberto Ammann) som är son till en gammal vän till Roberto. Gonzalo visar sig vara en intelligent, självsäker och arrogant ung man. Han blir också en central figur i en mordutredning när en ung kvinna hittas brutalt mördad på parkeringen utanför skolan där Roberto har sina föreläsningar.Man kan tycka att det är lite konstigt att Roberto i princip sköter mordutredningen på egen hand. Men polisen verkar inte särskilt intresserade eller förmögna att utreda fallet. Eftersom Roberto verkar ha mycket fritid, börjar han gräva i fallet då han har kontakter inom polisen som kan tillhandahålla bevismaterial och annat viktigt för utredningen. Gonzalo dyker även upp hela tiden och säger saker som får Roberto att lägga ihop ett plus ett. Han inser att Gonzalo vill att Roberto ska komma honom på spåret.Även om det inte säger så mycket så är filmen producerad av de som producerade Oscarsvinnaren The Secret in Their Eyes (2009). Detta visar sig inte vara någon tokig film, även om den har en bit upp till Oscarsklass. Vad den gör bra är att locka in en i mordmysteriet när vi följer Roberto som blir alltmer besatt av att kunna bevisa att Gonzalo är den skyldige.Att Roberto har slags visioner där han kan se vad som hänt känns nästan övernaturligt och förklaras inte riktigt. Är det bara hans sätt att spekulera och pussla ihop mysteriet eller kan han verkligen se detta? Man känner även att filmen är upplagd för en eller ett par twists längs vägen, eller åtminstone mot slutet. Det blir därför lite kul att spekulera och försöka lista ut vad som ska hända. När det väl kommer till kritan har filmen lite svårt att knyta ihop säcken och leverera det lilla extra. Därför blir det inte mer än godkänt, vilket känns lite synd då den hade något mer på gång. Den lämnar även lite för mycket oförklarat vilket ibland kan funka, men här känns det som för mycket som inte förklaras alternativt förklaras dåligt.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.4

2 kommentarer:

  1. Det är som om att inte förklara saker anses "konstnärligt" nuförtiden. Jag håller helt med dig, ibland fungerar det bra att inte förklara, men när det misslyckas, blir det inte så bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, det är stor skillnad på de två och kan vara helt avgörande om en film växer eller inte funkar.

      Radera