måndag 6 september 2021

Almost Famous - Extended CutTitel: Almost Famous - Extended Cut / Untitled
Genre: Drama/Komedi
Land: USA
År: 2000
Regi: Cameron Crowe
I rollerna: Patrick Fugit, Billy Crudup, Kate Hudson, Frances McDormand, Anna Paquin, Jason Lee, Philip Seymour Hoffman, Zooey Deschanel

Handling: En 15-årig skoltidningsreporter får plötsligt chansen att följa med rockbandet Stillwater på turné och skriva om det för tidningen Rolling Stone.

Omdöme: Detta är den 40 minuter längre 162-minuters Extended-versionen av filmen som Cameron Crowe ville skulle heta "Untitled". Filmbolaget gick inte med på det och filmen var drygt två timmar när den släpptes. Utan att minnas bioversionen så är det absolut inga problem att se denna klart längre version. Den har ett bra flyt hela tiden och det känns som det är så här filmen var tänkt, vilket den alltså var.
Historien följer William Miller (Patrick Fugit) som vid 13-års ålder får reda på att han endast är 11 år gammal då hans mamma, lärarinnan Elaine (Frances McDormand) velat ge sonen ett försprång här i livet. Storasyster Anita (Zooey Deschanel) kommer inte överens med mamman och när hon fyller 18 flyttar hon från San Diego till San Francisco för att bli flygvärdinna. Men innan hon lämnar sin lillebror ger hon honom en avskedspresent - sin skivsamling.
Fyra år senare och året är 1973. William är 15 år, har blivit en rock-älskare och skriver artiklar i de lokala tidningarna. Han är ett fan av rock-magasinet Cream vars grundare är rock-kritikern Lester Bangs (Philip Seymour Hoffman). Med hjälp av honom går William efter sin dröm att skriva om en rockgrupp. Han träffar på den lilla gruppen Stillwater och får följa med på deras turné samtidigt som han får chansen att skriva åt Rolling Stone. Det är också nu han träffar den mystiska Penny Lane (Kate Hudson) som skiner upp tillvaron. Problemet är bara att alla tror han är 18 när han i själva verket är 15.
Det är ett personligt projekt för Cameron Crowe som tagit inspiration från hans erfarenhet som ung rock-skribent på 70-talet. Rockgruppen Stillwater är påhittad (även om det faktiskt fanns en rockgrupp på den tiden som hette så), men Penny Lane är löst baserad på en verklig tjej som Crowe lärde känna.
De flesta älskar nog musik på ett eller annat sätt. Sen finns det olika grader på hur pass intresserad och kunnig man är. Personligen känner jag till en del, men aldrig varit en samlare eller direkt intresserad av olika band. Inte heller någon besökare av konserter eller liknande. Det är en annan sak med film, även om det givetvis är lite annorlunda, det får man erkänna. Tror filmen tilltalar de med större intresse för musik, samlandet, banden och konserterna. Men det är klart att man kan uppskatta en bra film vad den än handlar om.
Som tidigare nämnts är detta alltså Extended-versionen och det är allt lite småmysigt att tas med på turnén med Stillwater och följa William. Han har svårt att inte vara ett fan, trots att han ska vara professionell och skriva en viktig artikel om dem. Samtidigt finns det många lockelser och han håller fortfarande på att växa upp då han ju endast är 15 år gammal. Stillwater med dess frontman Russell Hammond (Billy Crudup) tillsammans med Penny Lane tar emot honom med öppna armar och resan de gör tillsammans blir oförglömlig.
En stor del med filmen är dess musik, det går inte att missa. Man har samlat en hel del rock-låtar från den här eran och visst är det bra. En del nyskrivna låtar speciellt för filmen är det också. Kanske inte så magiskt för mig som för vissa andra, men uppskattar stämningen och känslan filmen förmedlar. Det är även skönt att man till stor del undviker en massa droganvändande och festande mest hela tiden. Visst förekom det säkert mer än vad filmen visar, men det är trots allt berättat med Williams 15-åriga ögon och han håller sig skönt nog undan sånt.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.9

4 kommentarer:

 1. Jag har bara untitled-versionen. Den kom i dubbel-dvd-upplaga och jag gav omedelbart bort cinema cut utan att ha sett den. Jag har alltid velat se extra allt extended cuts när det gått. Vilket man med tiden lär sig ibland innebär att missa målet. Som med T2, Aliens, ja allt av James Cameron. T ex.

  Jag tyckte väldigt bra om Untitled och har sparat den i min filmsamling ända sedan den kom ut, fast jag inte har sett om den en enda gång sedan dess. Men jag tänker att jag en dag ska göra det. Kanske tom skriva om den? Hur som helst hade den fått samma betyg av mig som av dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt det där med olika versioner. Gillar inte riktigt när regissören i efterhand ska gå in och ändra saker. Det är en annan sak om filmbolaget valde att klippa ner en film som i det här fallet. Då funkar det med en längre version då historien kräver det. Men ibland blir det två eller tre versioner där något saknas eller blir för mycket i samtliga versioner.

   Radera
 2. Fun Fact: Min dvd-utgåva heter faktiskt Untitled.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är denna extended-version som Crowe alltså ville skulle vara titeln innan filmbolaget sa nej.

   Radera