söndag 19 september 2021

BAC Nord / The StrongholdTitel: BAC Nord / The Stronghold
Genre: Kriminalare/Thriller
Land: Frankrike
År: 2021
Regi: Cédric Jimenez
I rollerna: Gilles Lellouche, François Civil, Karim Leklou, Adèle Exarchopoulos

Handling: En polisbrigad arbetar i de farliga norra stadsdelarna av Marseille, där brottsligheten är högre än någon annanstans i Frankrike.

Omdöme: Greg (Gilles Lellouche), Antoine (François Civil) och Yass (Karim Leklou) är tre narkotikaspanare inom BAC Nord, vilket innebär att de jobbar i de stökiga norra stadsdelarna av Marseille. Greg och Antoine är singlar medan Yass är ihop med Nora (Adèle Exarchopoulos) som också är polis och jobbar för tillfället på en larmcentral då hon är gravid.De tre är pressade ovanifrån, främst av närmaste chefen Jérôme (Cyril Lecomte) som kräver resultat med dagliga kvoter som ska uppfyllas och liknande. De får inte ta sig in i ghettoområdet där värstingarna har en fristad med vapen- och drogförsäljning som vardag. Antoine får ett hett tips om en stor drogleverans till området av sin informatör Amel (Kenza Fortas). Men för att få informationen och kunna genomföra det stora tillslaget, behöver de tre få tag på 5 kg droger som informatören ska ha för informationen.Inspirerad av verkliga händelser tar filmen en hård titt på situationen i Marseille. För polisens del är det ett minst sagt hopplöst jobb de har med att försöka rensa upp. Det går inte, speciellt inte med de resurser och direktiv de har. Även om de låser in några, tar andra över och den onda spiralen fortsätter. Dessutom är det ett livsfarligt och utsatt jobb där lönerna inte är pinsamma med tanke på riskerna.Filmen tar nästan halva filmen, åtminstone trekvart på sig att bli varm i kläderna. Man följer inledningsvis mest de tre i sitt dagliga arbete och en del av privatlivet där de ofta umgås. Sedan trappas det hela upp när de får det heta tipset från sin informatör och de får klartecken att ta i med hårdhandskarna för att få tag i det stora drogpartiet och de som ligger bakom.Till en början känns det som det hela kan bli något i paritet med utmärkta Les Misérables (2019) där vi också följde ett par poliser i ett ghettoområde, den gången i Paris. Riktigt den nivån blir det inte på denna film, även om en del likheter finns. Regissören Cédric Jimenez gjorde för övrigt La French / The Connection (2014) som var en av det årets bästa filmer. Denna når inte upp till den, men den blir bättre och bättre och visar upp den smått hopplösa kampen och det ouppskattade jobbet polisen har.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.2

2 kommentarer:

 1. En hård titt på Marseille krävs nog om man ska kunna skildra staden alls. Lite som Malmö, men med lite färre sprängningar, bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, det går inte åt rätt håll på något av ställena, om man säger så.

   Fransmännen vågar åtminstone göra filmer som dessa och visa problemet istället för att bara sopa det under mattan.

   Radera