
Titel: Battle of the Bulge / Det stora slaget
Genre: Krig/Drama
Land: USA
År: 1965
Regi: Ken Annakin
I rollerna: Henry Fonda, Robert Shaw, Robert Ryan, Charles Bronson, Telly Savalas, Dana Andrews
Handling: Vintern 1944. För att hindra de allierades framtåg genom Belgien, släpper Hitler lös Ardenner-offensiven, en pansarattack tänkt att bryta fronten.
Omdöme: Britten Ken Annakin var inte bara inspirationen till George Lucas när han valde att döpa en av sina karaktärer i Star Wars (1977) till Anakin Skywalker. Han regisserade även ett par filmer, däribland denna, delar av The Longest Day (1962) och så Swiss Family Robinson (1960) som Lucas var ett stort fan av. Men kan tänka mig att han även hämtade lite inspiration från denna film, inte minst de tyska pansarstyrkorna.

Först och främst läser man i efterhand att filmen inte porträtterar händelserna som ägde rum helt korrekt ur ett historiskt perspektiv. Detta är givetvis något som sänker om man är insatt i ämnet. Men filmen avslutar med text om att en del har ändrats för att ge mer filmisk effekt, eller något liknande. Med det sagt är det så klart lite synd att man inte försökt göra det mer historiskt korrekt, särskilt med tanke på att filmen som den är inte blir bättre.

En sak som slår mig under filmens långa speltid på knappa tre timmar är att själva slagen inte har den kraft som en bra krigsfilm brukar ha. Det betyder inte att det inte är välgjort, men något saknas helt klart. Kan vara att vi liksom inte är inne i det och mer följer med på avstånd. En bov i dramat är nog att vi inte blir engagerade i de vi följer fullt ut.

Den som utan tvekan är bäst är Robert Shaw som den tyske pansarofficeren överste Hessler. Förvisso en tacksam roll att spela ond tysk, men han är allt annat än en i mängden bland de flera kända ansiktena. Henry Fonda känns något felcastad som överstelöjtnant Kiley. Då passar Robert Ryan bättre som general Grey med sin auktoritära stil. Charles Bronson som major Wolenski får inte någon vidare roll att jobba med medan Telly Savalas som sergeant Guffy får spela en liknande, skruvad roll som han senare hade i både The Dirty Dozen (1967) och Kelly's Heroes (1970).

En sak man får ha överseende med är att tyskarna talar engelska, även om det på sina håll talas tyska i bakgrunden och en del order ges på tyska av de tyska birollerna. Vad som dock är bra är att vi får en ganska stor inblick i tyskarnas strategi, planering och hur deras pansarvagnar drar fram ledda av överste Hessler. Överlag är dock filmen inte någon av de bättre krigsfilmerna där ute, men uppskattar ändå dessa klassiska krigsfilmer med gamla hederliga skådespelare.
Avslutningsvis en titt på "Overture, Intermission och Exit Music"-skyltarna som tillsammans med förtexterna är eleganta och snygga.



4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt
Betyg:

Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.8
Star Wars är ju ännu en judar (Yedi & Yoda/Yehoda)-mot-nazister krigsfilmsserie. Kul att få reda lite om filmskapares influenser. Jag kände inte till Ken Annakin.
SvaraRaderaÄven när en film inte är strålande finns det allt som oftast något av intresse att ta med sig. Kan vara bakgrunden till historien eller varför inte att den varit en inspirationskälla för andra filmskapare.
Radera