
Titel: Billy Budd
Genre: Drama/Äventyr
Land: Storbritannien
År: 1962
Regi: Peter Ustinov
I rollerna: Terence Stamp, Robert Ryan, Peter Ustinov, Melvyn Douglas
Handling: Filmatisering av Herman Melvilles klassiska roman om kampen mellan gott och ont. Handlingen är förlagd till engelska flottan 1797. En naiv och omutlig sjöman ställs mot ett sadistiskt befäl som tror att alla hatar honom och vill se honom död.
Omdöme: Det är lätt att tänka på Peter Ustinov som den tvåfaldigt Oscarsbelönade skådespelaren och att han spelade Hercule Poirot ett par gånger. Men mellan sina två Oscarsvinnande roller för Spartacus (1960) och Topkapi (1964), regisserade han bl.a. denna film.

Edwin Fairfax Vere (Peter Ustinov) är kapten på ett brittiskt krigsskepp. De plockar upp unge Billy Budd (Terence Stamp) från ett handelsfartyg då de behöver fler män i kampen mot den franska flottan. Ombord skeppet blir Billy snart omtyckt av de flesta. Men skeppets master-at-arms, John Claggart (Robert Ryan) är en elak jäkel. Han gillar att dela ut straff för de som inte lyder eller missköter sig, eller bara för sin egen njutnings skull. Billy, naiv och godtrogen som han är, är en av få som inte är rädd för Claggart.

Det må inte vara en lika välkänd film som många andra, främst amerikanska filmer från den här tiden. Men det råder inget tvivel om att detta är en liten klassiker som kan mäta sig med de mer kända storfilmerna. Det lär kul nog även vara Jeff Bridges favoritfilm.

Trion Robert Ryan, Peter Ustinov och Terence Stamp leder rollistan och gör alla på sitt sätt filmen till vad den är. Åtminstone till stor del även om den har en hel del andra egenskaper som talar för den. Men om man börjar med dessa tre herrar är det en fröjd att skåda tre så skilda prestationer som alla funkar så väl. Ryan passar perfekt som elakingen som inte skyr några medel för att få de resultat han söker. Ustinov är mer sansad och balanserad som kaptenen för skutan. Och så har vi Stamp som spelar skönt ovetandes och bara sprider glädje runt sig. Han Oscarsnominerades för övrigt i vad som var hans filmdebut.

I grunden är det dock en bra historia vi har att göra med. Herman Melville skrev romanen filmen bygger på, Peter Ustinov var med och skrev manuset. Ustinov producerade dessutom filmen och lär ha sagt att han blev förskräckt över hur produktionsbolaget Allied Artists försökte kommersialisera filmen genom att vilja lägga in ett montage från piratfilmer och ändra på slutet. Men Ustinov stod tack och lov på sig och resultatet talar sitt tydliga språk att det var rätt val.

Till slut blir det en historia med ett starkt budskap. Om vad som är rätt och fel, gott mot ont. Men givetvis är det inte så enkelt som svart eller vitt. Det är en gråzon som kan få även de bästa och mest godhjärtade att ställas inför smått omöjliga beslut. Det är helt klart en av filmens styrkor då den inte bara har prestationerna och hela inramningen ombord skeppet. Den har även ett djup i historien som kommer fram tack vare Peter Ustinovs absorberande regi.
4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
2 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt
Betyg:

Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.9
Enda Billy Budd jag sett/hört är Benjamin Brittens opera. Den är väldigt homosexuell. Det gör den ointressant tycker jag eftersom goda/onda handlingar som vägs mot varandra bör vara fokus. Jag borde väl läsa boken (vilket jag inte kommer att orka) eller hellre se den här filmen.
SvaraRaderaVad jag vet har de inget att göra med varandra. Denna är nog desto bättre, intressantare och mer sevärd om jag skulle gissa ;)
Radera