lördag 18 september 2021

Cry MachoTitel: Cry Macho
Genre: Drama
Land: USA
År: 2021
Regi: Clint Eastwood
I rollerna: Clint Eastwood, Eduardo Minett, Dwight Yoakam, Natalia Traven

Handling: En f.d. gammal rodeostjärna och avdankad hästuppfödare går med på att ta hem en väns 13-årige son, bort från sin mamma i Mexiko. På deras resa tillsammans får mannen upprättelse genom att lära pojken vad det innebär att vara en bra och hederlig man.

Omdöme: Legenden Clint Eastwood har regisserat och spelar huvudrollen vid 90-års (!) åldern. Det i sig är anmärkningsvärt. När så filmen drar igång känns det allt lite sorgligt att se Clintan. I sin senaste roll i The Mule (2018) kändes han trots allt något piggare, plus att det var en bra film och prestation av honom. Kanske borde det ha blivit hans sista roll.Det är i skarven mellan 1979 och 1980 som vi träffar Mike Milo (Clint Eastwood). Han lever ett tillbakadraget liv någonstans i Texas efter en rodeokarriär och hästuppfödning. Han är skyldig sin vän Howard (Dwight Yoakam) en och annan tjänst, så när han ber Mike att åka ner till Mexiko och hämta hem Howards 13-årige son Rafael (Eduardo Minett), har Mike inte mycket val.När Mike anländer till Mexiko för att hämta hem Rafael, ställs han inför en rad utmaningar. Hur ska han få med honom från mamman som har det gott ställt med diverse livvakter? Vill Rafael överhuvudtaget lämna och följa med honom till sin far i Texas? Rafael visar sig vara villig att följa med, men mamman tänker inte släppa sin son så enkelt vilket gör att de får det hett om öronen.Det hela blir till en slags roadmovie där Mike och Rafael, tillsammans med Rafaels tupp "Macho" ger sig ut på vägarna. Givetvis är de som natt och dag från olika världar, kulturer och generationer. Sakta men säkert vinner de varandras respekt och Mike lär Rafael ett och annat om att vara en man som det går att lita på. Han förbereder honom för ett liv i Texas och på pappans ranch.På sätt och vis är det lite svårt att se vad Clintan lockades av och såg med historien, som bygger på en bok av N. Richard Nash som även varit med och skrivit manuset. Det intressanta är att boken redan 1991 var på väg att filmatiseras med Rod Scheider i huvudrollen. Även 2011 var det på gång med Arnold Schwarzenegger innan det alltså blev Clint Eastwood. Frågan är om han inte är för gammal för rollen då det känns som hans karaktär kanske ska vara i 70-års åldern.Filmen har svårt att verkligen ta fart och bli något bra. En del i det har Eduardo Minett i rollen som Rafael som är undermålig filmen igenom. Det gör att hans samspel och kemi med Clint Eastwood blir lidande, något som nästan är helt avgörande för filmen. Trots det får man en del värme längre fram, men det blir främst p.g.a. Marta (Natalia Traven) som Mike och Rafael stöter på under sin resa. Det blir nästan som hon blir filmens själ som får Mike att få en andra chans här i livet.Allt som allt får man säga att man blir något besviken. Det är inte dåligt, men det är absolut inte heller bra. Framförallt är det storyn som inte är speciell för fem öre och det känns inte heller som Clintan gjort det mesta med det hela. Det är svårt att vara för kritisk av denna legend, men filmupplevelsen är långt ifrån vad man bjöds på med inte minst nämnda The Mule (2018) där det mesta klickade.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.3

2 kommentarer:

  1. Så du har redan sett Cry Macho! Det var snabba puckar. Nu sjunker mina förväntningar rejält. Men jag kräver inget av honom längre. Han gjorde ju den fenomenala Richard Jewell 2019. Hans bästa film. Om det inte är Breezy, som han själv anser är hans bästa film. Jag håller nog på Jewell, Breezy tvåa och White Hunter Black Heart trea.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en överraskande topp tre du har där, minst sagt. Jag gillade också Richard Jewell. De två andra har jag inte sett... än.

      Radera