torsdag 16 september 2021

HeistTitel: Heist / Heist - Sista stöten
Genre: Kriminaldrama/Action/Thriller
Land: Kanada/USA
År: 2001
Regi: David Mamet
I rollerna: Gene Hackman, Danny DeVito, Delroy Lindo, Sam Rockwell, Ricky Jay, Rebecca Pidgeon

Handling: Joe Moore har en vacker fru, gott om pengar och ett jobb han älskar - han är tjuv. Under en kupp mot en juvelerarbutik, råkar Joe emellertid glömma att ta på sig sin ansiktsmask, vilket noga registreras av en övervakningskamera. Situationen blir inte bättre av att Joes brutale hälare har ett nytt, komplicerat uppdrag i kikaren. Det gäller nämligen att stjäla en stor schweisisk guldlast som finns ombord ett fraktflyg.

Omdöme: Att se en David Mamet-regisserad film är lite annorlunda mot de flesta andra. Dels är hans regi vad gäller skådespelarna sådan att man kan ha svårt att läsa av dem. De är något teatraliska, om än återhållsamma. Dels är hans manus och dialog ofta lite kryptisk och bjuder på en hel del vändningar så att man aldrig kan veta om det är äkta eller bara ett spel för galleriet för att luras. Det har absolut sin charm, men man känner nästan alltid att något saknas för att filmen ska få till allt och bli riktigt bra.
Lite intressant med denna film, som bl.a. har Gene Hackman, Sam Rockwell och Danny DeVito, är att en annan film med liknande upplägg vid namn The Score (2001) med Robert De Niro, Edward Norton och Marlon Brando spelades in ungefär samtidigt i och runt Montreal, Kanada. De skulle även släppas ungefär samtidigt, men Warner Bros. som producerade denna film valde att skjuta på filmen och släppa den ett par månader senare då de var rädda att konkurrera med nämnda film. Det gjorde de kanske rätt i då det är en bättre film.
Joe (Gene Hackman) är den slipade hjärnan och ledaren för en grupp tjuvar. Hans fru Fran (Rebecca Pidgeon) och hans två kumpaner Bob (Delroy Lindo) och Pinky (Ricky Jay) utgör ligan. Joe och Fran planerar att dra sig tillbaka och bege sig ner mot Sydamerika med sin yacht efter en juvelkupp. Men när deras hälare Mickey (Danny DeVito) vägrar betala dem och kräver att de gör ett sista jobb involverande en guldfrakt, har de inget val om de vill få betalt. Mickey skickar även sin kaxige brorson Jimmy (Sam Rockwell) för att se till att jobbet utförs.
Även om filmen setts tidigare så blir det en ganska trevlig filmstund med gänget. Gene Hackman är alltid stabil, så är det bara och de övriga funkar bra de med. Det skulle i så fall vara Danny DeVito som förvisso inte gör bort sig, men man har lite svårt att ta honom på fullaste allvar som elak boss. Detta blir inte minst tydlig under filmens senare delar då filmen har lite svårt att övertyga fullt ut.
Om man synar filmen från början till slut får man säga att det under långa stunder inte alls är tokigt. Helt enkelt en sevärd heistfilm. Gillar att se hur de löser saker och ska komma undan. Visst blir det på sina håll lite för enkelt ock kanske otroligt, men inte för överdrivet. Dock känns det som filmen tappar mot slutet, under sista fjärdedelen av filmen när man inte vet vem som lurar vem. Det är så klart en del av filmen och det har man sett flera gånger i David Mamets filmer. Det blir lite krystat när allt inte klickar. Men med det sagt får man sig tillräckligt mycket heistfilm för att bli nöjd. Trea till stark trea.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar