fredag 17 september 2021

New OrderTitel: Nuevo orden / New Order
Genre: Drama
Land: Mexiko/Frankrike
År: 2020
Regi: Michel Franco
I rollerna: Naian González Norvind, Fernando Cuautle, Diego Boneta, Mónica Del Carmen

Handling: Ett överklassbröllop i samhällets toppskikt får plötsligt besök av inkräktare.

Omdöme: Ända sedan debutfilmen Daniel & Ana (2009) sågs på Stockholm filmfestival har mexikanen Michel Franco varit en regissör att hålla ögonen på. Han följde upp det med After Lucia (2012) som var ännu bättre. Chronic (2015) var ett steg tillbaka, men med April's Daughter (2017) var regissörens stil återigen tillbaka.Det är bröllopsdagen för Marianne (Naian González Norvind) och Alan (Dario Yazbek Bernal). Det hela äger rum i den flotta villan hemma hos Mariannes familj och många gäster är närvarande. De har det mycket gott ställt och är uppvaktade av diverse kypare och andra som hjälper till. Dessa ses över av familjens hjälp bestående av Marta (Mónica Del Carmen) och hennes son Cristian (Fernando Cuautle).Dagen visar sig dock inte riktigt bli som väntat. Det hela börjar med när Rolando (Eligio Meléndez) dyker upp. Han jobbade åt familjen i många år och behöver nu ekonomisk hjälp då hans sjuka fru behöver en operation. Det blir bara början på en obehaglig situation som eskalerar när en rad inkräktare tar sig in på tomten...Något Michel Franco ska ha en stor eloge för är att han lyckas göra filmer som engagerar och känns av. De provocerar kanske även en del, men framförallt öppnar de upp ögonen och skapar diskussion. För det går inte att komma ifrån att filmerna har starka budskap som inspireras av situationen i Mexiko, men som i flera fall även kan vara från andra delar av världen. Man behöver inte ha upplevt eller kommit i kontakt med situationerna för att det ska bli kännbart och gripande.Det hela känns rejält och är utan tvekan ett verk av en duktig filmmakare. Filmen tar upp ett viktigt ämne om klasskillnader och hur långt det kan gå. Detta må vara mer aktuellt i Mexiko och andra latinamerikanska länder, men det speglar även vårat samhälle närmare hemmaplan i vissa avseenden. Definitivt en stark och mycket intressant film som inte tar några enkla utvägar. Det är ingen enkel film på något sätt och den lämnar en med en del funderingar när den slutar som öppnar upp för intressanta diskussioner och tankegångar.

4 - Skådespelare
4 - Handling
5 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 6.4

3 kommentarer:

 1. Åh! After Lucia, ja DEN tyckte jag om. Tyvärr dålig rymt eftersom regissören bestämde sig att flytta fokus från originalidén till mobbingtemat, men jag tyckte verkligen bra om den.

  Daniel ý Ana var bara tragisk utan att ge mig något lyft, men den var ju helt fokuserad på ett generellt problem med tvångsporr. Tyvärr tilltalar mig det gamla ämnet om brutala party crashers inte så väl. Och det är som sagt vardag, alltmer även här hemma. Men eftersom den är så pass bra, så...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar som sagt hans filmer överlag. Betyder inte att jag gillar allt, men de får mig att bry mig och bli engagerad på ett sätt jag uppskattar.

   Mmm, kan säga att det är mer än "party crashers", men vill inte avslöja storyn. Det är bara en del i något större och bättre.

   Radera
 2. *dålig rytm skulle jag skrivit.......

  SvaraRadera