torsdag 9 september 2021

Poliziotto sprint / Highway RacerTitel: Poliziotto sprint / Highway Racer / Stan's snabbaste snut!!!
Genre: Action/Kriminaldrama
Land: Italien
År: 1977
Regi: Stelvio Massi
I rollerna: Maurizio Merli, Giancarlo Sbragia, Angelo Infanti, Lilli Carati

Handling: Marco Palma är Roms hårdaste polis. Palma får i uppdrag av sina överordnade att infiltrera en rånarliga specialiserade på att råna banker och sedan fly i snabba bilar.

Omdöme: Man kanske kan tycka att det är en osannolik och överdriven film där en polis blir besatt av att sätta dit bovarna, trimmar sin polisbil och senare även kör en Ferrari (!) för att utmana drägget. Men det hela är faktiskt inspirerat av en italiensk polis som under 60-talet tränades i racing och jagade bovar i Ferrari. Fast det är klart att filmen fyller på med en massa annat för att spä på underhållningen.
Rom-polisen Marco Palma (Maurizio Merli) är het på gröten. Han trampar hela tiden plattan i botten när han är ute i sin lilla Alfa Romeo Giulia. Hans partner är vettskrämd och vill inte ut på uppdrag med Palma. Men Palma kör sitt eget race när ett gäng bankrånare ledda av fransmannen Jean-Paul Dossena (Angelo Infanti) börjar råna banker och fly i hög fart på Roms gator. Dossena har dessutom ett förflutet med Palmas chef, Tagliaferri (Giancarlo Sbragia).
Under sisådär filmens första halva ränner Palma planlöst runt som en fartdåre som inte är någon match för Dossena och hans gäng. Det är inte förrän Palma får tänka om och med hjälp av sin chef Tagliaferri lärs upp till att bli en rackare till bilförare. Till sin hjälp får han en Ferrari 250 GTE som Tagliaferri en gång i tiden använde för att sätta dit Dossena. Nu kan leken börja på allvar - om Palma kan infiltrera Dossenas gäng vill säga...
Det är inget snack om att det är en underhållande och fartfylld film. Inledningsvis finns inte mycket tanke bakom det hela. Men halvvägs in blir det lite mer allvar och introduktionen av den svarta Ferrarin blir vändpunkten. För även om det är kul (men väldigt ovant) att se Maurizio Merli utan sin mustasch, så är det Ferrarin som gör hela filmen, det får man säga.
Vi bjuds på gott om biljakter där det nästan mer blir som en lek än riktigt svettiga biljakter. Det är dock en del av charmen och showen. Det må inte vara de bästa biljakterna som skådats, men det är gott om dem och kombinationen Maurizio Merli och Ferrari 250 GTE är i sig värt en hel del. Denna Ferrari-modell kanske inte är den vackraste bilen man sett, men relativt ovanlig och ger ifrån sig det klassiska Ferrari-ljudet. Fast det är klart, som film är det inget som vinner några Oscars eller liknande. Men som underhållning för stunden är det inte helt fel.

Avslutningsvis ett helt sjukt stunt som nog gick lite snett.3 - Skådespelare
2 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.4

2 kommentarer:

  1. Det här verkar kul. Undrar hur jag ska få tag på den. Jag tänker på polisen i Dubai som bland annat kör omkring i Lamborghini, Bugatti och Aston Martin för att "jaga bovar".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de får anpassa sig och utvecklas med tiderna. När de kriminella ligger steget före får polisen tänka lite utanför boxen :)

      Radera