torsdag 2 september 2021

TeachersTitel: Teachers
Genre: Drama/Komedi
Land: USA
År: 1984
Regi: Arthur Hiller
I rollerna: Nick Nolte, JoBeth Williams, Judd Hirsch, Ralph Macchio, Allen Garfield, Lee Grant, Richard Mulligan, Morgan Freeman, Laura Dern, Crispin Glover

Handling: En välmenande men utbränd gymnasielärare försöker upprätthålla ordning mot bakgrunden av en pågående stämning mot hans skoldistrikt när det uppdagas att skolan delat ut ett diplom till en analfabet.

Omdöme: Det är egentligen bara att luta sig tillbaka och transporteras tillbaka i tiden. Man känner sig per omgående bekväm i skådespelarnas händer. Filmen är regisserad av Arthur Hiller som bl.a. gjorde komedier som The Out-of-Towners (1970), Silver Streak (1976), The In-Laws (1979) och See No Evil, Hear No Evil (1989). Men han gjorde även allvarligare filmer som t.ex. Love Story (1970) och The Man in the Glass Booth (1975). Detta inleder som en komedi med drama-inslag, men allt eftersom övergår det till ett renodlat drama i skolmiljö, och det funkar bra så.
Handlingen utspelar sig på JFK High School mitt i vintern. Vi följer lärarna på skolan, men även advokaten och f.d. eleven på skolan, Lisa Hammond (JoBeth Williams). Detta då skolan stämts av en f.d. elev som fick diplom och gick ut skolan, trots att han är analfabet. Alex Jurel (Nick Nolte) med femton års erfarenhet som lärare på skolan, hade Lisa som elev och måste nu välja om han ska samarbeta med henne eller skydda skolan, och sin karriär.
Nick Nolte är en klippa. Det kan vara lätt att glömma att han var stor en gång i tiden. Han får gott sällskap av ett par karaktärsskådespelare som Judd Hirsch i rollen som vicerektorn Roger Rubell, Allen Garfield som den ständigt utsatte och frustrerade läraren Carl Rosenberg samt Richard Mulligan som mentalpatienten som tar upp ett lärarvikariat på skolan. Sen har man en ung Laura Dern som en av de framstående eleverna (tillsammans med Ralph Macchio som dock är svagast). Och så får man inte glömma Morgan Freeman som skoldistriktets jurist i en relativt tidig roll för honom.
Filmen kom 1984, men till stor del känns den mer som från tidigt 80-tal eller slutet av 70-talet. Inget fel i det och det passar filmens ton bra då den alltså blir ganska allvarlig och tar upp en del intressanta saker kring skolsystemet. Visst är det även en svart komedi över det hela, men den går aldrig för långt och jag gillar att den för det mesta har en seriös ton och förlitar sig på sina duktiga skådespelare. Helt enkelt en trevlig film.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.1

2 kommentarer:

 1. "Skolan stämts av en f.d. elev som fick diplom och gick ut skolan, trots att han är analfabet."

  Tänk vad tiderna förändras. Numera är det i flera stater i USA rasistiskt och exkluderande att inte ge diplom eller åtminstone examen till alla, fast de inte kan läsa eller skriva.

  I juli skrev guvernör Kate Brown (Deomcrat) i Oregon i tysthet en lag att elever får sina skolexamina utan att visa att de kan läsa, skriva eller räkna på grundskolenivå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Politiken är smutsig, så är det.

   Vad gäller filmen så är den desto trevligare. Bra skådespelare, rätt ton för det mesta och man vill titta vidare.

   Radera