fredag 3 september 2021

The Big Picture (Revisited)Titel: The Big Picture
Genre: Komedi/Drama/Romantik
Land: USA
År: 1989
Regi: Christopher Guest
I rollerna: Kevin Bacon, Emily Longstreth, J.T. Walsh, Teri Hatcher, Jennifer Jason Leigh, Michael McKean, Martin Short, Fran Drescher, Elliott Gould, John Cleese

Handling: Nick Chapman vinner pris för sin studentfilm. Det gör att Hollywood snart knackar på dörren. Han har nu chansen att göra sin första långfilm, men Hollywood har en tendens att förföra honom vilket gör att hans idéer ersätts och filmen förlorar sin identitet. Samtidigt lockar den stundande framgången så pass mycket att han håller på att förlora sin flickvän och sin bästa vän.

Omdöme: Hmm, det visar sig att jag missat och glömt bort att jag sett och skrivit om denna film runt åtta år tidigare. Men det gör inget då det var som att se filmen för första gången, vilket jag alltså trodde att det var. Lite komiskt då det inte händer ofta att man missar en sån sak eller inte alls känner igen en film man trots allt hade sett relativt nyligen.Nick Chapman (Kevin Bacon) är en lovande ung filmregissör. Efter att ha vunnit ett pris för sin studentfilm står Hollywood för hans dörr. Flickvännen Susan Rowlings (Emily Longstreth) har sin karriär som inredningsarkitekt vilket gör att deras relation blir ansträngd då alla drar i Nick som påverkas av uppmärksamheten.Nick får snart en ny agent i form av Neil Sussman (Martin Short), kontrakt med producenten Allen Habel (J.T. Walsh) och förförs av skådespelerskan Gretchen (Teri Hatcher) som vill försäkra sig om att hon får en huvudroll i Nicks första långfilm. Nicks relation till Susan blir inte det enda som får sig en törn. Nick har även svårt att vara en god vän till sin kanske bästa vän tillika filmfotografen Emmet (Michael McKean).Det är en ojämn film, men ändå skön på något sätt. En feel-good film som tar med oss på en ung regissörs lockelser och dilemman i Hollywood. Det blir utan tvekan roligt att följa Nick när han glider runt i sin fula skruttiga lilla bil. Likväl är Martin Short en scene-stealer. Han stjäl helt enkelt varje scen han är med i, det går inte att hålla sig för skratt i de tre-fyra scenerna han är med i.Normalt sett duktiga Jennifer Jason Leigh har en relativt liten roll och lite för urflippad för min smak, även hon som aspirerande filmregissör. Istället får man säga att Teri Hatcher i sin filmdebut både får mer utrymme och är svår att inte lägga märke till. Sen får man inte glömma Emily Longstreth som Nicks kärleksintresse Susan. Okänd för mig, även om hon hade medverkat i ett par filmer innan denna. Däremot blev det inte mycket mer efter denna film.En film som uppenbarligen inte är tillräckligt minnesvärd, men det är svårt att vara alltför kritisk mot den när den bjuder på många roliga scener och en avslappnad stil. Kul att se flera kända ansikten i små och stora roller. Lite synd att filmen alltså är för ojämn för att uppskattas mer. Men det är många filmer som är ojämna utan att vara så pass underhållande som denna ändå är.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.2

2 kommentarer:

  1. Så kan det gå när man ser "för många" filmer. Men det gör ju ingenting att man får se en film för första gången, två gånger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja precis. Det hade även varit värre om jag hade sett filmen året innan eller liknande och inte kommit ihåg den ;)

      Radera