måndag 20 september 2021

The End of the AffairTitel: The End of the Affair / Slutet på historien
Genre: Drama/Romantik
Land: Storbritannien/USA
År: 1999
Regi: Neil Jordan
I rollerna: Ralph Fiennes, Julianne Moore, Stephen Rea, Jason Isaacs

Handling: Året är 1939 och England befinner sig i krig. Under en fest ordnad av hennes aktningsvärda, men torra make, faller Sarah Miles pladask för författaren Maurice Bendrix. Denna omstörtande kärleksaffär bär dock med sig ett högt pris.

Omdöme: Av någon anledning har jag alltid fått för mig att denna Neil Jordan-film kanske var en nyversion på David Leans klassiker Brief Encounter (1945). Men så är inte fallet. Istället är det en remake på The End of the Affair (1955) och båda bygger på en Graham Greene bok.
I ett regnigt London (vad annars?) får vi ta del av kärleksaffären mellan författaren Maurice Bendrix (Ralph Fiennes) och den gifta Sarah Miles (Julianne Moore). Historien inleds 1939 och tar oss ända till slutet av andra världskriget, men berättas inte i kronologisk ordning. Istället berättar Bendrix om sitt hat genom en ny bok han skriver. Vad detta hat har att göra med ska vi till slut få reda på.
Kärlekshistorien har en bitterljuv känsla över sig då Bendrix vän respektive Sarahs make Henry (Stephen Rea) misstänker att hon har en affär. Då Henry inte vill anlita en privatdetektiv han funderat på att gå till, bestämmer sig Bendrix att göra det. Varför? Jo, för hans kärlek till Sarah gör honom svartsjuk och avundsjuk då hon går hem till sin make och kanske har fler män i sitt liv.
Ralph Fiennes och Julianne Moore är båda klart bra, vilket även får sägas om birollerna med Stephen Rea i spetsen. Det blir också enkelt att komma in i historien med en gång när vi bjuds på regnet och det Oscarsnominerade fotot, musiken av Michael Nyman som bl.a. hade gjort liknande, passande musik till Gattaca (1997) och historien som ger en klassisk känsla av romantiskt drama från den gamla skolan.
Det mesta finns egentligen på plats för att det ska bli en modern klassiker av det hela, men riktigt så blir det inte. Kanske är det för att lite för mycket tid spenderas i sänghalmen. Eller så är det att historien berättas på ett sätt som gör det lite svårt att fångas och känna att man är inne i filmen fullt ut. Det är knepigt när bitarna i sig finns där, men där de inte riktigt faller på plats. Trea till stark trea.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.1

2 kommentarer:

 1. Michael Nyman ska hålla sig till sin älskare Peter Greenaway, tycker jag. Moore är förstås nästan alltid bra. Att hon ligger i sänghalmen förvånar inte. Hon verkar gilla att porra på film (Cronenbergs Maps to the stars tex).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, raka puckar var det här :D

   Håller med, Julianne Moore är i princip alltid bra, även när filmerna inte håller samma nivå. Denna vill jag gilla mer, även om den inte alls är tokig.

   Radera