onsdag 15 september 2021

The Last of the FinestTitel: The Last of the Finest / Blue Heat
Genre: Action/Kriminaldrama
Land: USA
År: 1990
Regi: John Mackenzie
I rollerna: Brian Dennehy, Joe Pantoliano, Jeff Fahey, Bill Paxton, Xander Berkeley

Handling: Fyra poliser upptäcker en härva där amerikanska politiker är huvudmän i en narkotikaaffär. De försöker undersöka saken närmare, men anklagas då för att ha saboterat en razzia. Under razzian brändes 18 miljoner dollar upp. Utan polisbrickor och utan jobb tar de fyra saken i egna händer. Bevisen måste fram - även om de måste gå utanför lagen för att kunna upprätthålla den...

Omdöme: De fyra Los Angeles-poliserna Frank (Brian Dennehy), Wayne (Joe Pantoliano), Ricky (Jeff Fahey) och Hojo (Bill Paxton) utgör en specialenhet som tillsatts för att sätta dit de större fiskarna i narkotikakriget runt Los Angeles. Men när de kommer något stort på spåret som leder ända upp till en Washington-höjdare, får de problem. I väntan på internutredningen blir de avstängda och måste försöka reda ut soppan som civila, vilket kräver att de går utanför lagens ramar.Det må inte vara den mest originella storyn man sett eller den mest minnesvärda filmen. Men det är en klart stabil polisfilm som nog flugit lite under radarn. Regissören John Mackenzie gjorde trots allt en av de bästa brittiska gangsterfilmerna någonsin med The Long Good Friday (1980). Nu är det inte den nivån på den här filmen, men det är klart bättre än mycket annat som gjorts som fått mer uppmärksamhet.Filmens skådespelare och hela inramningen gör att man får en ganska trevlig stund med filmen. Vad som också funkar bra, och som kunde använts ännu mer, är den politiska vinkeln. Det ger det hela lite av en konspiratorisk touch som även om den inte helt kommer upp till ytan hela tiden finns där.Något som är lite synd är att Bill Paxton inte får mer utrymme. Han hade annars kunnat ge filmen lite mer humor som han ofta bidrog med. Nu sköter sig de övriga bra de med ledda av Brian Dennehy och Joe Pantoliano som alltid är stabila. Xander Berkeley får även läggas till på en kant i ett kortare inhopp som hallick. Jeff Fahey som den fjärde polisen i gruppen är annars det svagaste kortet. Hade gärna bytt hans roll med Bill Paxton.Får bitvis en känsla av Lethal Weapon (1987) och Lethal Weapon 2 (1989) som ju var i ropet runt den här tiden. Nej, det är inte en buddy cop-film likt de filmerna och inte heller med en massa humor. Men det är trots allt lite den känslan jag får med filmens inramning, storyn, vapen- och droghandeln som går högt upp, musiken, LA i slutet av 80- och början av 90-talet. Även lite "Miami Vice" över det hela på sina håll. Allt som allt kanske en något underskattad och förbisedd film.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 5.8

2 kommentarer:

 1. De första Dennehy-filmerna jag såg gjorde att han blev en av mina favoritskådisar. Senare tyckte jag att han blev för enahanda i sina rolltolkningar och misstänkte att han bara spelar sig själv. I sådana lägen är det bättre att ha en större pool av skådespelare, istället för att satsa på affischnamn. Men trenden har ju också gått ditåt, med lite mindre krav på stjärnstatus-skådisar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, han var med i en del sköna filmer under sent 70-tal och hela 80-talet och var ofta en bidragande orsak till varför de uppskattades.

   Denna kan väl varken ses som en av måste-filmerna eller som en prestation utöver det vanliga, men tycker ändå det visade sig vara en sevärd liten film.

   Radera