söndag 12 september 2021

The Puppet MastersTitel: The Puppet Masters
Genre: Sci-Fi/Thriller/Skräck
Land: USA
År: 1994
Regi: Stuart Orme
I rollerna: Donald Sutherland, Eric Thal, Julie Warner, Keith David, Will Patton, Yaphet Kotto

Handling: Ett främmande föremål landar någonstans i nordvästra USA. Några personer från myndigheterna åker dit för att undersöka. Snart upptäcker de och senare allt fler att Jorden håller på att tas över av rymdvarelser.

Omdöme: Tycker det kan vara småtrevligt med filmer som dessa där något kommit till Jorden och myndigheterna försöker ta reda på vad det är och vad de vill. Det har gjorts många gånger förr och senare, med blandat resultat. I det här fallet känns det som att det hela kom då TV-serien "X-Files" blev populär. Det känns även lite som just denna serie, med en historia lik klassiska Invasion of the Body Snatchers (1956) och dess remake Invasion of the Body Snatchers (1978) där ju kul nog Donald Sutherland är med, precis som han är här. Historien bygger för övrigt på en bok av Robert A. Heinlein.Andrew Nivens (Donald Sutherland) är chef för en hemlig avdelning inom regeringen som utforskar UFO:n och liknande. Efter att en lokal TV-station i Iowa rapporterat om ett UFO, men sedan hastigt och lustigt dementerat det hela som ett skämt, beger sig Andrew tillsammans med sonen Sam (Eric Thal) och Mary Sefton (Julie Warner) till platsen för att göra efterforskningar. Vad de finner är inte helt glasklart, men de misstänker att något verkligen landat i Iowa och nu finns bland befolkningen.Vad som visar sig vara något som kan liknas vid stingrockor fäster sig på ryggen hos folk och tar över kontrollen av kroppen och hjärnan. Vad de är ute efter och varifrån de kommit är ett mysterium. Men vem som helst kan bli drabbad och du kanske inte vet om det förrän då själv får en sån här stingrocka på din rygg.Som jag ser det lider filmen av två problem. Det ena är brittiske regissören Stuart Orme som nog tog sig vatten över huvudet när han gjorde den här filmen. Utan någon vidare erfarenhet av långfilmer (detta var hans andra och sista film, men han hade en gedigen bakgrund inom TV-serier), var det kanske lite av en chansning att låta honom regissera.Det andra problemet är utan tvekan musiken. Den står en annan britt för, nämligen Colin Towns. Grejen är att när han komponerade musik till sin första film Full Circle / The Haunting of Julia (1977) lyckades han klart bra och namnet lades på minnet. Men det är två vitt skilda filmer och hans musik passar för långsammare filmer med krypande stämning. Här drar han på för fulla muggar när det ska vara spännande och lite action, och då blir det skrikigt och allt annat än effektfullt. Sådant gör väldigt mycket för en film när musiken som här inte håller måttet.Det vore inte helt ok att vara för kritisk mot filmen då den överlag inte är så tokig och funkar under sisådär två tredjedelar. Effekterna är inte alls tokiga och idén funkar den med. Med bättre regi, musik och en bättre sista tredjedel hade det blivit något. Problemet med sista tredjedelen är främst att man här börjar visa för mycket av "nästet" och liknande. Det är inte särskilt övertygande och blir bara för mycket. Hade funkat klart bättre att hålla det mystiskt och nedtonat kring detta.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 5.9

6 kommentarer:

 1. Det kan vara värt att notera att Heinleins bok publicerades innan Finneys Invasion of the BS. Uppenbarligen var det något som surrade runt i luften vad gäller den typen av historier. När det gäller denna adaption håller jag dock inte riktigt med dig :)

  https://bilderord.wordpress.com/2014/10/31/the-puppet-masters-1994-2/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, blev nyfiken vad du tyckte om den och förväntade mig nästan ett högre betyg, men så var det alltså inte ;)

   Tyckte som sagt att den funkade fram till runt sista tredjedelen. Men så förväntade jag mig en klart sämre film på förhand.

   Radera
 2. Blev det för mycket av det goda då om regissören tagit sig vatten över huvudet? Hur yttrar hans tillkortakommanden sig? Den verkar lite glömd den här filmen? Kanske har jag hört titeln men inte stött på den någonstans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns mest som att det är ett lite för stort projekt för någon som endast haft en karriär inom TV. Det behöver så klart inte vara en storfilm bara för att det är sci-fi, men det är lite TV-films känsla över det hela.

   Radera
 3. Gillar denna filmen skarpt och sett den ett antal gånger. Klart att det finns saker att invända men den är lite av ett Guilty pleasure för mig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra. Inget fel i att gilla filmer som många kanske inte uppskattar. Tror alla har ett par sådana filmer :)

   Radera