onsdag 8 september 2021

Una Magnum Special per Tony Saitta / Strange Shadows in an Empty Room / Blazing MagnumTitel: Una Magnum Special per Tony Saitta / Strange Shadows in an Empty Room / Blazing Magnum
Genre: Action/Mysterium/Kriminalare/Thriller
Land: Italien/Kanada
År: 1976
Regi: Alberto De Martino
I rollerna: Stuart Whitman, John Saxon, Martin Landau, Gayle Hunnicutt

Handling: Giallo-snutfilm om en polis som när hans syster blir mördad får veta att hon inte alls har varit den lilla ängel som han trott innan.

Omdöme: Det är intressant hur olika filmtitlar kan få en att tro att det är helt olika typer av filmer. Italienska originaltiteln är Una Magnum Special per Tony Saitta. Låter som det skulle kunna vara en spaghettivästern alternativt en Dirty Harry-inspirerad film. Den amerikanska och engelskspråkiga titeln Strange Shadows in an Empty Room förtäljer att det snarare kan vara en giallo eller ett mordmysterium. Och så har vi Blazing Magnum som är den vanligare europeiska och icke-engelskspråkiga titeln som mer känns som en action och eurocrime-film.
Det visar sig vara lite både och, med andra ord är det inte så konstigt med de olika titlarna, även om det blir lite förvirrande. Det hela inleds med introduktionen av ett par karaktärer. Dr. George Tracer (Martin Landau) är läkare i Montreal, Kanada där han även är lärare och har en affär med studenten Louise (Carole Laure). Hennes storebror är Tony Saitta (Stuart Whitman), en hårdför och tuff snut i huvudstaden Ottawa.
När Louise plötsligt dör under en fest och det visar sig vara förgiftning, är mordmysteriet ett faktum. När så hennes bror Tony anländer till Montreal och möts upp av sin vän och poliskollega Ned Matthews (John Saxon) blir det så smått fart på det hela. Från ett mordmysterium i relativt långsamt tempo till en action och eurocrime-film med giallo-inslag. Det visar sig nämligen att Tony letar efter en mördare som vill tysta de som vet mördarens hemlighet.
Det blir en ganska fartfylld historia som skönt nog inte serverar mordgåtan med en gång. Fler mord sker och med det blir Tonys jakt desto mer intensiv. Vi har en blind lärarinna på skolan som kan veta mer än vad polisen först tror. Vi har en transvestit som lever ett dubbelliv och har bevismaterial som kan öppna upp hela utredningen. Som om det inte vore nog bjuds man på en underhållande fajt mellan Tony och tre transvestiter som påminner en del om när James Bond överraskas och slåss med ett par kvinnor i Diamonds Are Forever (1971). På det får man jakt till fots som leder ner i Montreals tunnelbana och en helskön biljakt man inte glömmer i första taget.
Att det skulle vara den perfekta filmen kan man inte påstå. Det är inte någon direkt vacker film att titta på med ett foto och färger som känns bleka. Men det har sin charm och skriker 70-tal om det hela. Det är inte tillrättalagt utan visar upp hur Ottawa och inte minst Montreal såg ut på den här tiden. Kul att se det utspela sig i Kanada vilket ger en lite annan bakgrund än om det hade utspelat sig i USA eller Italien där dessa filmer oftast utspelade sig.
Det är en film som länge känts till och velat ses, utan att verkligen tro på att den skulle kunna vara något eller veta exakt vad det skulle visa sig vara för film. Då det alltså är gott om olika genrer hade det varit lätt hänt att det inte hade synkat. Men det gör det faktiskt. Mordmysterium, eurocrime och giallo på en och samma gång. Det funkar tack vare en historia som utvecklas filmen igenom och inte avslöjar hur allt ligger till och vem som ligger bakom förrän slutet. Faktiskt en lite småunik film när man lägger ihop allt.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.4

2 kommentarer:

 1. Den kanadensiska titeln låter som en rysare. Olika sorters titlar representerar väl filmer på olika sätt i olika kulturer.

  Förr brukade jag undra hur disparata länder kunde får för sig att samproducera även den här typen av filmer, och på det här sättet, men numera fattar jag bättre varför de gjorde/gör så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja exakt. Den engelskspråkiga långa titeln är som hämtad från dåtidens giallo-filmer. Men den italienska originaltiteln är helt annorlunda. Kul nog är filmen en blandning av genrer.

   Radera