söndag 24 oktober 2021

Dune: Part OneTitel: Dune: Part One
Genre: Sci-Fi/Fantasy/Drama/Action/Äventyr
Land: USA/Kanada
År: 2021
Regi: Denis Villeneuve
I rollerna: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Jason Momoa, Dave Bautista, Javier Bardem, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling

Handling: Paul Atreides, en briljant och talangfull ung man född med ett storslaget öde, måste resa till den farligaste planeten i universum för att säkra sin familjs och sitt folks framtid. När illasinnade krafter kastas in i en konflikt över tillgången på planetens mest värdefulla råvara - ett ämne med förmåga att låsa upp mänsklighetens fulla potential - kommer bara de som övervinner sina rädslor att överleva.

Omdöme: I denna storslagna film av Denis Villeneuve får man något i stil med Star Wars-filmerna i kombination med Stargate (1994). Det är på gränsen mellan sci-fi och fantasy där filmen tagit flera av sina influenser från Mellanöstern-temat. Det är inspelat där, musiken av Hans Zimmer har oftast sådana toner och ja, hela inramningen är som en futuristisk titt på Mellanöstern.Denis Villeneuve har länge haft det som dröm att regissera Dune och lär ha valt att regissera Arrival (2016) och Blade Runner 2049 (2017) i sci-fi genren för att förbereda sig inför detta projekt. Det visar sig även när titeln "Dune: Part One" dyker upp att detta bara är den första delen. Det hade enligt Villeneuve varit för mycket att få med hela storyn från böckerna i en film.När filmen drar igång och vi introduceras för de olika karaktärerna och historien, känns det som man bör känna till både det ena och det andra. Det gör man så klart inte om man inte vet något om bakgrunden sedan tidigare. Det blir därför lite svårt att få ett grepp om vad det hela går ut på och vem som är vem. Filmen borde gjort ett bättre jobb med att förklara bättre helt enkelt, kanske genom en berättarröst som hade kunnat hjälpa till.Så som filmen är nu blir det för egen del svårt att verkligen komma in i den och känna för någon. Vill bry mig om vad som sker och få en bra grund att stå på. Tycker nog Villeneuve lyckats lite sämre med sina sci-fi filmer med just denna viktiga bit, även om det är välgjorda filmer. Bara att det inte riktigt klickar när innehållet inte greppar tag i en.Vad gäller rollvalen är det få som känns som inspirerade val. De flesta känns platta överlag får man säga, men det är inte bara valen av skådespelare det brister i. Främst är det karaktärerna som är något bleka. Vill trots allt bry mig och känna mer, men det ges inte mycket chans till det. Det saknas helt enkelt själ på flera håll och kanter.Vad som funkar bra är det visuella som med hjälp av cgi-effekter skapar en fantasivärld som vi transporteras till. Men när det inte direkt sprakar om historien, prestationerna, karaktärerna eller stämningen så blir det svårt att känna så mycket.Det må vara en storslagen film, en film som är seriös och relativt mörk, men den saknar själ och hjärta. Det hjälper inte heller att historien är oavslutad. Det hade varit helt ok om denna första del hade byggt upp något med en bra grund, men den saknas alltså och då blir det lite av en besvikelse. Absolut ingen dålig film, men inte så mycket mer än ok.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 8.3

2 kommentarer:

 1. Håller med dig om att karaktärerna är filmens svaghet. Något jag inte alls hade problem med i varken Arrival eller BR 2049.

  Jag såg filmen på IMAX och då kom den storslagna världen och filmens "production values" väl till rätta. Hade nog en del i att jag fann filmen tilltalande trots de platta karaktärerna.

  Några små detaljer som kan bidra till din bakrgundsförståelse. Denna del 1 av 2 är halva första boken. Vi behöver en film till för att komma igenom första boken. Originalförfattaren Fran Herbert skrev sex böcker. Efter det har en massa böcker skrivits också.

  Frank Herbert var delvis influerad av Lawrence of Arabia när han skrev Dune.

  För min egen del är det lite intressant med Frank Herbet's Dune då Robert Jordan var delvis influerad av den boken när han skrev första boken av The Wheel of Time. Jordan var dock allra mest influerad av Tolkien, enligt intervjuer och citat (så mycket att han till och med kallade sin bok för en hommage och hans version av The fellowship of the ring...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, tack för utförlig kommentar med lite mer bakgrund. Är som sagt inte alls insatt i Dune-världen och som sådan hade jag önskat mig mer bakgrund med tanke på att det bara är första delen.

   Mmm, nu när du skriver det är ju Lawrence of Arabia ganska given, även Sagan om ringen. Är inte så förjust i Sagan om ringen-filmerna och den världen, så kanske inte så konstigt att jag inte blev uppslukad av Dune ;)

   Radera