lördag 16 oktober 2021

Halloween KillsTitel: Halloween Kills
Genre: Skräck
Land: USA/Storbritannien
År: 2021
Regi: David Gordon Green
I rollerna: Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Anthony Michael Hall, Will Patton

Handling: Några minuter efter att Laurie Strode, hennes dotter Karen och barnbarnet Allyson, lämnade det maskerade monstret Michael Myers inlåst och brinnande i Lauries källare, förs Laurie brådskande till sjukhuset med livshotande skador, i tron att hon äntligen lyckats döda sin livslånga plågoande. Men när Michael lyckas befria sig från Lauries fälla fortsätter hans rituella blodbad. När Laurie kämpar mot smärtan och förbereder sig för att försvara sig mot honom, inspirerar hon hela Haddonfield till att resa sig mot det ohejdbara monstret.

Omdöme: Filmen tar vid där Halloween (2018) slutade. Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) förs till sjukhuset för sina skador där hon får sällskap av sin dotter Karen (Judy Greer) och barnbarnet Allyson (Andi Matichak). Det visar sig dock att de inte kan slappna av och fira Michael Myers död. Istället får de och invånarna i Haddonfield förbereda sig för en skräcknatt utan dess like.Det blir dock inte Laurie som är den som tar upp kampen då hon är sängliggandes på sjukhuset. Istället blir det Tommy Doyle (Anthony Michael Hall) som är ett av de överlevande offren från 1978 som nu tänker sätta stopp för Michael Myers en gång för alla. Tommy plockar upp ett baseballträ och hetsar de övriga invånarna i den lilla staden. Detta medför att ett slags medborgargarde bildas som ger sig ut på de mörka gatorna i jakt efter Michael Myers.Den föregående filmen funkade ganska ok överlag även om den inte var särskilt minnesvärd. Här blir det en del saker som funkar bättre och flera saker som funkar sämre. Om man börjar med det som funkar bra så är det egentligen två saker. Carpenter-musiken är ett välkommet inslag som funkar bra filmen igenom. Det andra är varje gång Michael Myers dyker upp och morden han utför. Tyvärr är han med kanske 10% av speltiden, men Myers och musiken är utan tvekan filmens behållning.Vad gäller det som funkar mindre bra är det alltså tyvärr flera saker. Skådespeleriet är genomgående svajigt, vilket kanske inte är så oväntat i en skräckfilm. Handlingen ska man kanske inte heller förvänta sig så mycket av i en sån här film, men det är också hur det hela är ihopsatt som ger en lite huvudbry. Det känns konstigt med klippningen och regin helt enkelt.Hela sidohistorien med den förrymde mentalpatienten som ser ut som Pingvinen från Batman Returns (1992) känns verkligen bara som tidsfördriv och helt onödigt när han jagas på sjukhuset. Filmen saknar även spänning då det aldrig blir direkt skrämmande eller rysligt. Det blir helt enkelt inte en tillfredsställande skräckfilm och lyckas inte skapa samma goda stämning som t.ex. originalet Halloween (1978) ju gjorde så galant. Räddas åtminstone av musiken och Michael Myers.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 6.4

2 kommentarer:

  1. Jag kan bara hålla med, spåret med Den Andre Patienten och mobben funkade inte alls ihop med det övriga innhållet och arvet från förra filmen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var bara en av sakerna som inte riktigt synkade. Det var påtagligt hur det spåret inte funkade. Det är trots allt Michael Myers som är huvudattraktionen med dessa filmer, speciellt när Laurie som här inte är kapabel att göra särkilt mycket.

      Radera