söndag 10 oktober 2021

Old HenryTitel: Old Henry
Genre: Västern
Land: USA
År: 2021
Regi: Potsy Ponciroli
I rollerna: Tim Blake Nelson, Stephen Dorff, Scott Haze, Gavin Lewis

Handling: En bonde och hans son tar in en skottskadad man med en väska full med pengar. När ett par män kommer och letar efter mannen och pengarna måste bonden bestämma vem han ska lita på. Då han visar sig ha en talang för skjutvapen ifrågasätts hans verkliga identitet.

Omdöme: Året är 1906 och bonden Henry (Tim Blake Nelson) lever ett stillsamt liv på sin gård tillsammans med tonårige sonen Wyatt (Gavin Lewis). En dag hittar de en skottskadad man, Curry (Scott Haze) och en väska med pengar. De räddar livet på Curry, men vet inte vem han är. När det dessutom dyker upp tre mystiska män ledda av Ketchum (Stephen Dorff) som utger sig för att vara sheriff och letar efter Curry, hamnar Henry och sonen Wyatt i en prekär situation.
En gång i tiden kom det en hel del västernfilmer. Det är inte längre fallet, men då och då dyker de upp och då är det lite småintressant att se vad de har att bjuda på. I det här fallet har man inga stornamn, även om inte minst Tim Blake Nelson och Stephen Dorff känns igen. De visar sig också ge filmens två bästa prestationer.
Det är en relativt långsamt berättad historia, åtminstone till en början. Filmen är bara på drygt 90 minuter, men känns inte stressad. Den verkar inte heller vara särskilt speciell inledningsvis, även om det tidigt kan konstateras att Ketchum och hans män menar allvar och inte skyr att ta till våld för att få det de vill.
Tim Blake Nelson i rollen som Henry är en något ovanlig huvudperson och "hjälte". Han är inte särskilt lång, allmänt sliten och ovårdad. Inte särskilt trevlig mot sin son, eller rättare sagt ganska hård i tonen för att lära sonen ett och annat. Längre in när Henry visar att gammal vet bäst, blir det både coolt och smått komiskt att se Henry "in action".
Noterbart att filmen inte har någon kvinnlig roll, vilket helt enkelt inte behövs med tanke på sättet historien utvecklar sig. Henrys fru har varit död i tio år och han har fått uppfostra sonen på egen hand. Henry har bara velat leva ett tillbakadraget liv på sin gård, men nu hinner hans förflutna ikapp honom tack vare männen som kommit till hans gård.
Om filmen inleddes något långsamt så trappas tempot upp ju längre in man kommer. Filmen växer också, den saken är säker. Henry visar sig vara en skön karaktär och spelas alltså passande av Tim Blake Nelson och får gott sällskap av Stephen Dorff som genomgående är gedigen som Ketchum som man inte riktigt vet om han är god eller ond förrän det hela får sin explosiva upplösning. Stark trea till svag fyra.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar