onsdag 13 oktober 2021

Six Degrees of SeparationTitel: Six Degrees of Separation / Ett oväntat besök
Genre: Drama/Komedi/Mysterium
Land: USA
År: 1993
Regi: Fred Schepisi
I rollerna: Donald Sutherland, Stockard Channing, Will Smith, Ian McKellen, Bruce Davison, Mary Beth Hurt, Heather Graham, Richard Masur, Anthony Michael Hall

Handling: En ung man uppsöker hjälp hos ett rikt Manhattanpar. Han utger sig för att vara vän till deras barn. Han blir väl mottagen och får en säng för natten, mat och pengar. Det visar sig att han inte alls är den han utger sig för att vara, men det blir inte så lätt att bli kvitt honom.

Omdöme: Baserat på en pjäs är detta en väldigt pratig film. En film som hade setts för länge sen och som då inte föll mig i smaken. Men det kändes som den var värd en till chans, speciellt när man kände för en typisk höstfilm, New York och 90-tal.Flan (Donald Sutherland) och Ouisa (Stockard Channing) är ett gift par som lever flott på Manhattan. De är konstsamlare och jobbar som mellanhänder mellan köpare och säljare av konst. En kväll har de besök av sin rike vän Geoffrey (Ian McKellen) som de vill ska finansiera en tavla som de behöver $2m för. Denna kväll får de plötsligt besök av Paul (Will Smith) som har blivit rånad, är skadad och blöder. Han säger att han är vän till deras barn som går på Harvard och det kommer fram att hans far är självaste Sidney Poitier.Historien är berättad via en rad flashbacks då Flan och Ouisa berättar om sina upplevelser med Paul för sina vänner. De fascineras av Paul, en ung svart man som klivit in i deras liv och tagit dem med storm. Han är ju trots allt vän med deras barn, så det är klart att de hjälper honom, lyssnar på honom och tror på honom. Det är ju så övertygande.Vi får något av ett mysterium då ingen vet vem Paul egentligen är. Är han den han utger sig för att vara? Troligen inte, men de har inte mycket annat att gå efter än vad han berättat för dem. Paul är en ung man som vill ha och vara vad Manhattanparet Flan och Ouisa har och är. Är han en driven och ambitiös ung man eller är han bara störd? Troligtvis en kombination. Paul och inspirationen till hela historien bygger faktiskt på en sann historia som pjäs- och manusförfattaren John Guare fick berättat för sig av en vän som hade denna upplevelse.Det är svårt att säga varför filmen inte funkar för egen del då den har det mesta på plats för att bli bättre. Vad man får ge filmen är att den är lite annorlunda. Det betyder inte att den är lyckad. Prestationerna är överlag bra, men ibland teatraliska och överdrivna. Det blir även lite väl pratigt på sina håll utan att det leder någonvart.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar