måndag 25 oktober 2021

Tenue de soirée / MénageTitel: Tenue de soirée / Ménage / Evening Dress / Tjuvar och älskare
Genre: Komedi/Kriminalare/Drama
Land: Frankrike
År: 1986
Regi: Bertrand Blier
I rollerna: Gérard Depardieu, Michel Blanc, Miou-Miou, Bruno Cremer

Handling: Med buller och bång kommer Bob in i deras liv; den av kärlek kuvade Antoine och den frustrerade Monique. Bob livnär sig på inbrott, och får med sig kärleksparet på en turné bland de rikas hus. Känslorna svallar högt, och luften dallrar av rädsla, kärlek och begär.

Omdöme: Bob (Gérard Depardieu) är en inbrottstjuv och charmör som en dag får syn på det olyckliga paret Antoine (Michel Blanc) och Monique (Miou-Miou). Han tar med dem in i sin spännande värld med inbrott och pengar. Vad de till en början inte är medvetna om är att han kommer förföra dem båda. Monique är redo för äventyr med denna mystiska främling. Bob å sin sida har bara ögon för hennes make Antoine som han vill rulla runt i sänghalmen med.Det är inte varje dag man ser en sån här film, den saken är klar. Man får säga att trion Gérard Depardieu, Michel Blanc och Miou-Miou är bra, i synnerhet Depardieu och Blanc som är ett minst sagt omaka par. Det går inte annat än att skratta emellanåt åt deras eskapader och dialogen. För det är inte många filter som använts när de talar om att, ursäkta språket, böga på varandra. Det är inget som Bob räds för att prata om och visa, vilket alltså leder till en del komiska situationer.Även om filmen har en del humor man har svårt att värja sig mot, är det en minst sagt bisarr och motbjudande film man har att göra med. Provokativ med glimten i ögat, men ändå så pass seriös att man skulle kunna tro att det är regissörens fantasi som han får chans att leva ut. Å andra sidan visar sig Bertrand Blier bl.a. ha gjort en annan kontroversiell film i form av Beau père (1981) några år tidigare, så att provocera och göra "konst" av tabubelagda ämnen verkar ha lockat.Bara för att den bjuder på något lite annorlunda behöver det inte betyda att det är bra för det. Prestationerna gör trots allt att det blir småroligt att titta vidare och dialogen prickar ibland rätt. Hela situationen är dock alldeles för "out there" och udda på ett sätt som inte tilltalar särskilt mycket. Ett bra exempel på en film som beroende på smak antingen gillas eller ogillas.

4 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5
IMDb: 7.0

2 kommentarer:

  1. Låter verkligen bisarrt och motbjudande. Hur står den sig mot Préparez vos mouchoirs som kom 8-10 år tidigare?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den har jag inte sett och vet inte om jag är så sugen på mer av regissören ;) Men den låter inte så tokig och är dessutom en Oscarsvinnare. Kanske blir en titt så småningom.

      Radera