torsdag 7 oktober 2021

The Night HouseTitel: The Night House
Genre: Mysterium/Skräck/Thriller
Land: USA/Storbritannien
År: 2020
Regi: David Bruckner
I rollerna: Rebecca Hall, Sarah Goldberg, Vondie Curtis-Hall, Evan Jonigkeit

Handling: Efter att Beths man oväntat avlider, blir hon ensam kvar i hemmet vid sjön som han byggde åt dem. Hon försöker så gott hon kan hålla ihop men sedan kommer drömmarna. Störande syner om en entitet i huset kallar till henne men dagsljuset sköljer bort alla bevis på ett spöke. Beth börjar gräva i hans tillhörigheter för att få svar.

Omdöme: Beth (Rebecca Hall) sörjer sin nyligen avlidne make Owen (Evan Jonigkeit) som begick självmord på sjön utanför strandvillan han byggde åt dem. Beth försöker återgå till sitt jobb som lärarinna och stöttas av kollegan och vännen Claire (Sarah Goldberg). Men hon har allt svårare att sova om nätterna då hon har kusliga drömmar om huset och Owen. Är det endast drömmar och mardrömmar eller kan det vara en del av verkligheten?Vet inte riktigt varför, men tidigt i filmen kommer jag att tänka på The Ring (2002). Det är inte direkt samma typ av skräckfilm, men med lite liknande stämning och uppbyggnad kan jag tycka. Ett mysterium som huvudpersonen börjar gräva i för att försöka få svar. Gillar oftast denna typ av skräckfilm som lever mer på stämningen den bygger upp och mysteriet än att försöka skrämmas med en gång. Det ligger liksom något i luften hela tiden och blir på så vis mer skrämmande när det väl händer saker.Även om Beth gått igenom en fruktansvärd tragedi och har all rätt att inte vara sig själv, kan jag inte hjälpa att tycka att hon är allt annat än en sympatisk person. Visst får de runt henne ha överseende med hennes situation, men hon är otrevlig även mot de som försöker hjälpa henne. Men som sagt, hennes sinnestillstånd är nog långt ifrån det bästa.När filmen fortlöper och mysteriet börjar ge en del svar känns det som historien är redo att trappas upp och avslutas på ett spännande sätt. Riktigt så blir det inte tyvärr. Filmen tar in mer av övernaturligheterna som tidigare under filmen hållits på en lagom nivå så att man mest anar något. Historien som sådan har också lite svårt att knyta ihop säcken mot slutet som inte ger någon wow-upplevelse eller för den delen så mycket spänning som önskat. Vägen dit är det dock inte så mycket fel på, men det fanns helt klart mer att få ut av filmens avslutande del.

Bra att veta är att filmen hade premiär på Sundance filmfestivalen i januari 2020, men släpptes sedan inte förrän runt 1½ år senare p.g.a. pandemin.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar