lördag 23 oktober 2021

The PrisonerTitel: The Prisoner / Fången
Genre: Drama
Land: Storbritannien
År: 1955
Regi: Peter Glenville
I rollerna: Alec Guinness, Jack Hawkins, Mark Dignam, Kenneth Griffith

Handling: En kardinal i ett oidentifierat land sätts i fängelse. Under förhören vill förhörsledaren få honom att skriva under ett erkännande. Erkännandet skulle troligen få slut på katolicismen i landet.

Omdöme: En kardinal (Alec Guinness) plockas in på förhör av polisen. Ingen vet varför eller vad anklagelserna är mot honom. Ingen rättegång hålls heller och hans hålls fängslad i flera månader. Under denna tid försöker förhörsledaren (Jack Hawkins) knäcka honom med olika sorts medel. Men han använder sig inte av tortyr och sanningsserum. Det är inte sanningen de är ute efter, det är ett bekännande.
Kardinalen var med i motståndsrörelsen under kriget och knäcktes inte av Gestapos förhörsmetoder. Men under tiden i fängelset sätts hans mentala styrka och inre tro på prov. Förhörsledaren får alltid resultaten som krävs, men han vet att kardinalen blir en tuffare nöt att knäcka. Frågan är hur länge förhörsledarens överordnade har tålamod att vänta innan de tar till mer drastiska metoder.
Tycker allt det här är en intressant liten film. Åtminstone är den det under filmens första halva. Det blir en klassisk hjärnornas kamp mellan kardinalen och förhörsledaren vilket ger två bra prestationer. Men när kardinalen börjar brytas ner tappar filmen längs vägen. Trodde det snarare skulle bli tvärtom och att filmen skulle lyfta allt eftersom, men så blir alltså inte fallet.
Alec Guinness har en sådan självklarhet i sitt uppträdande som kardinalen att hans möte med förhörsledaren spelad av Jack Hawkins blir behagligt att skåda. Man vill se mer av hur de ska bräcka varandra. Guinness stil funkar som bäst när han är återhållsam och i kontroll. När kardinalen förlorar kontrollen känns det inte lika övertygande och då tappar även filmen. Med tanke på att det bygger på en pjäs kan jag tycka att det också blir något teatraliskt på sina håll, om än ett välspelat drama.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar