onsdag 6 oktober 2021

The Shape of Things



Titel: The Shape of Things / Förvandlingen
Genre: Komedi/Romantik/Drama
Land: USA/Storbritannien/Frankrike
År: 2003
Regi: Neil LaBute
I rollerna: Paul Rudd, Rachel Weisz, Gretchen Mol, Frederick Weller

Handling: Hur långt är en människa beredd att gå för kärlekens skull? Finns det något pris som är för högt att betala? The Shape of Things bygger på Neil LaButes pjäs med samma namn, och handlar om den tillbakadragna Adam som blir tillsammans med konststudenten Evelyn. Hans vänner gillar inte sättet han förändras på.

Omdöme: Regissören och manusförfattaren Neil LaBute gjorde regidebut med In the Company of Men (1997) som är en på många sätt träffsäker och något cynisk film. I det här fallet har han plockat med sig de fyra skådespelarna som spelade respektive roll i Labutes pjäs som filmen bygger på.



På ytan verkar det bli en något ordinär relationskomedi när den vågade konststudenten Evelyn (Rachel Weisz) träffar den lite tillbakadragna och osäkra Adam (Paul Rudd) på ett museum där Adam jobbar extra som vakt. Snart är de två ett par och Adam förändras snabbt och kommer liksom ut ur sitt skal. Detta märker folk i hans omgivning av, inte minst hans två bästa vänner Jenny (Gretchen Mol) och hennes fästman Phillip (Frederick Weller) som var Adams rumskompis i tre år på college.



Det blir inte en vanlig rom-com av det hela som det lätt hade kunnat bli. Det blir mer dialog och längre scener där de fyra träffas två och två eller alla fyra tillsammans. Alla har de olika dynamik med varandra och det är klart och tydligt att Evelyn är den drivande i förhållandet med Adam. Phillip är lite av en skitstövel medan Jenny alltid tyckt Adam varit söt, men aldrig fått Adam att vara mer än vänner under de tre år de gick på samma föreläsningar.



Vad som till slut skiljer filmen från en hel del annat är upplösningen på det hela. Det blir lite som ett slag under bältet, en ögonöppnare som ställer allt på sin kant. Det blir inte särskilt svårt att sätta sig in i de inblandades känslor och vad de går igenom. Helt klart ett smart grepp som på sätt och vis har en del gemensamt med tidigare nämnda In the Company of Men (1997) även om uppläggen skiljer sig åt.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.7

2 kommentarer:

  1. Jag gillade den här mycket när jag såg den på filmfestivalen 2003. Men kommer också ihåg att det var väldigt olika åsikter om den bland kompisarna som såg den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan förstå om det är lite av en vattendelare. Tycker den har något mer än en ordinär, medelmåttig rom-com, vilket den ju inte riktigt är.

      Radera