lördag 27 november 2021

BenedettaTitel: Benedetta
Genre: Drama
Land: Frankrike/Belgien/Holland
År: 2021
Regi: Paul Verhoeven
I rollerna: Virginie Efira, Charlotte Rampling, Daphne Patakia, Lambert Wilson

Handling: En nunna i 1600-talets Italien lider av oroväckande religiösa och erotiska visioner. Hon får hjälp av en följeslagare och förhållandet mellan de två kvinnorna utvecklas till en erotisk kärleksaffär.

Omdöme: Vid ung ålder sätts en liten flicka i ett konvent av sina föräldrar som tack för att hon räddats av Gud. 18 år senare och flickan har vuxit upp till att bli nunnan Benedetta (Virginie Efira). När Bartolomea (Daphne Patakia) tas in i princip från gatan, börjar det ske oförklarliga saker då Benedetta säger att Jesus pratar med henne och uppenbarar sig för henne.
Abbedissan (Charlotte Rampling) och en annan nunna är inte så övertygade om att Benedetta faktiskt haft dessa uppenbarelser och syner, men de har inte heller några bevis för motsatsen. När ett erotiskt förhållande påbörjas mellan Benedetta och Bartolomea, är frågan hur länge de kan hålla det hemligt och vad som kan ske om deras affär avslöjas.
Det går inte att komma ifrån att känna att Paul Verhoeven tar med oss på en erotisk resa från Milano till Minsk. Eller i det här fallet i ett konvent i italienska Toscana. Ofrånkomligt att inte se det hela som en film om förbjudna begär i en miljö som är det sista stället sånt här ska förekomma. Där regissören tar ett tabubelagt ämne som bjuder på en erotisk historia serverat som en storfilm.
Skönt nog visar sig filmen inte bli så enkelspårig som det först verkar och den bygger dessutom på en bok av Judith C. Brown som baseras på den lesbiska nunnan Benedetta som levde på 1600-talet. Och ju mer man ser av filmen, ju mer förstår man att den har mer att berätta än bara en erotisk lesbisk affär.
1600-talet var ingen munter tid att leva i. Kyrkan, kungen och de adliga hade mycket makt och religion var för många det enda hoppet. I många fall kunde det bli för mycket, nästan sektliknande. Det var även under pestens tid som var ett överhängande hot som fick folk att vara extra vaksamma och misstänksamma.
Även om filmen inte är så tokig under första halvan med den mystiska Benedetta och hennes syner som övergår till den erotiska affären med Bartolomea, så blir filmen intressantare och bättre under den andra halvan. Inte minst blir introduktionen av Alfonso Giglioli (Lambert Wilson), som är kyrkans diplomatiska sändebud, något som rör om i grytan när han skickas efter för att reda ut historien med Benedetta.
Virginie Efira och Daphne Patakia får främst visa upp sina nakna kroppar, men har båda sagt att det kändes väldigt naturligt och bra i Verhoevens regi. Man får säga att Verhoeven kan sina grejer och ofta haft erotiska inslag i sina filmer ända sedan han började göra sig ett namn hemma i Holland på 70-talet. Charlotte Rampling och Lambert Wilson är annars de två vars prestationer sticker ut från mängden.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar