torsdag 18 november 2021

CODATitel: CODA
Genre: Drama/Musik
Land: USA/Frankrike/Kanada
År: 2021
Regi: Sian Heder
I rollerna: Emilia Jones, Troy Kotsur, Marlee Matlin, Daniel Durant

Handling: Som en CODA (Child of Deaf Adults/Barn till döva vuxna) är Ruby den enda i familjen som har hörsel. När familjens fiskeföretag hotas, slits Ruby mellan att fullfölja sin passion för musik och rädslan att överge sin familj.

Omdöme: Får erkänna att det var med viss reservation jag tog mig an denna film. Inte för att det skulle handla om döva, det är absolut inget problem. Istället fanns farhågor om att det skulle kunna vara en alltför tillrättalagd film som skulle trycka en hel del politisk korrekthet ner i halsen på en. Skönt nog visar sig filmen inte gå i den fällan.Ruby (Emilia Jones) är yngst i familjen Rossi som även består av pappa Frank (Troy Kotsur), mamma Jackie (Marlee Matlin) och äldre brodern Leo (Daniel Durant). Ruby föddes med hörsel, men båda föräldrarna och Leo är döva sedan födseln. Det innebar en hel del utmaningar för Ruby som är van vid att ses som annorlunda i skolan och mobbas för hur hon pratade som ung och för hennes döva familj.Vid sidan av skolan har Ruby fullt upp med att hjälpa familjens fiskeföretag. Hon följer med Frank och Leo ut med deras båt i Gloucester utanför Boston tidigt på morgonen innan hon tar sig till skolan. Hon har också en passion för musik och sjunger gärna, vilket hon passar på att testa med skolkören.Musikläraren Bernardo Villalobos (Eugenio Derbez) hör något speciellt i Ruby och vill ge henne en chans att bli något, få chansen att komma in på musikhögskolan han själv studerade på en gång i tiden. Samtidigt får hon upp ögonen för en kille i skolkören. Men frågan är om det inte blir för mycket på en och samma gång för Ruby med familjen, fiskandet, skolan, musiken och kärleken.Det första man kan konstatera är att filmen uppvisar gott om hjärta. Familjen Rossi visar sig bestå av fyra familjemedlemmar som är inspirerande. Helt enkelt en upplyftande film som känns äkta på ett tilltalande sätt. Mycket tack vare bra prestationer av de fyra.Emilia Jones känns inte bara genuin som Ruby, hon kan även sjunga, vilket är skönt att höra. Dessutom känns hennes interaktion med de övriga familjemedlemmarna helt naturlig, oftast på teckenspråk. Troy Kotsur som pappa Frank är nog favoriten som har en skön stil filmen igenom. Han tillför inte bara mest humor utan även en hel del värme. Marlee Martin och Daniel Durant fullbordar familjen fint.Filmen bygger på franska filmen La famille Bélier (2014) som kritiserades för att två av de tre döva i familjen spelades av icke-döva skådespelare. I det här fallet finns alltså inget sådant att klaga på. Inte heller så mycket annat med filmen som helt enkelt bjuder på en trevlig filmstund. Det är skönt när en film visar sig vara lite annorlunda än vad man hade trott, på ett bra sätt.Efter att filmen blev en succé på Sundance-festivalen, vann Apple ett budkrig med bl.a. Netflix och köpte distributionsrättigheterna för den nätta summan $25m. Säger ganska mycket om hur högt de värderade och trodde på filmen.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 8.1

2 kommentarer:

 1. Håller med dig om det positiva omdömet. En mycket bra film.

  Jag gav den 4/5:
  http://fripp21.blogspot.com/2022/02/coda-2021.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var en positiv överraskning. Eller snarare att den levde upp till förväntningarna med tanke på den fina kritiken. Svag fyra till fyra, absolut.

   Radera